Varljivo

Kalorije u salati: kada je to zaista zdravo jelo?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kada pomislite na zdravo jelo, odmah pomislite na salatu koja se (pre)često smatra najboljim izboromRazgovor o dijeti odmah navodi na pomisao na neke recepte koji su jednostavni za pripremu i koji su poznati po niskom unosu kalorija.


Salata je svakako prva na listi. No, neke salate, imaju samo naziv lagane i dijetne, a ovisno o dodacima, zdravu namirnicu možete u “tren oka” pretvoriti u kalorično bogatu.


Prije svega, ako se odlučite kupiti gotovu salatu ili je konzumirati u restoranu, morate biti oprezni s opisima na etiketi ili na jelovniku, posebice na pojmove kao što su “hrskavo“, “ukusno” ili “kremasto“: vjerojatno su neki sastojci pohani, pretjerano začinjeni i stoga sadrže visoku dozu masti i kalorija štetnih za zdravlje.
Inače, 100 grama zelene salate s malo ulja i samo prstohvatom soli sadrži 70 kalorija.


Problem leži u odabiru ostalih komponenti koje dodajemo kako bismo joj dali više okusa i nutritivnih svojstava.


Pravi sastojci: orasi, lješnjaci, cijeli bademi, perad bez kože, govedina, riba na žaru ili na pari, tvrdo kuhana jaja, tuna, avokado, kvinoja, sirovo ili kuhano povrće.


Također savjetujemo da salatama dodajete velike sjemenke, jer male sjemenke nisu ili se slabo metaboliziraju u tijelu ako nisu samljevene.


Sastojci koje treba izbjegavati: industrijski umaci, masno meso (primjerice, slanina i drugi suhomesnati proizvodi), masni ili jako odležani sirevi (kao što su brie, emental, mozzarella pogotovo ako već postoji drugi izvor proteina), krutoni i povrće marinirano u ulju.


Na kraju, što se dressinga tiče, najbolje je koristiti onaj na bazi maslinovog ulja, jabučnog octa ili limunovog soka.


Ako naručite salatu u restoranu, tražite da vam preljev stave sa strane kako biste sami odredili količinu.