Fotke kao iz magazina

7 savjeta kako uslikati savršenu fotografiju svog interijera i očarati Instagram

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Nije vam potreban profesionalni fotoaparat da biste snimili svoj interijer i kreirali fotografije dostojne časopisaTek ste uredili svoj interijer i voljeli biste taj dobar osjećaj gdje se osjećate toplo i ušuškano podijeliti s drugima. No, čini vam se da ne možete fotografijom lijepo prenijeti autentičan dojam i dočarati lijepe detalje zbog kojih obožavate dom u kojemu živite.


Ipak postoji nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vaš interijer izgledati savršeno na fotografijama. Malo ćete se zabaviti, popuniti svoj feed na Instagramu i usput razgovarati s drugim ljudima o korisnim informacijama i savjetima o uređenju interijera, ali i kada je u pitanju fotografiranje.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Appropriate Designs (@appropriatedesigns)Koristite prirodno svjetlo
Kada fotografirate unutarnji prostor, prirodno svjetlo uvijek treba biti opcija. Cilj je snimiti kad je svjetlost na vrhuncu. Svjetlost iz žarulja za kućanstvo može dati plavu ili žutu nijansu koja može prigušiti prave boje i spriječiti ih da sjaje kroz vašu sliku, ali ako uravnotežite svoju sliku, to možete potpuno izbjeći.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Maria (@mariiawos)Pripazite na sobu tijekom dana. Svaka soba okrenuta je suncu u različito doba dana, zato zabilježite kada je vaša soba svijetla, ali ne preplavljena izravnim svjetlom. Svijetli, ali oblačni dan sveti je gral za interijerskog fotografa. Oblaci djeluju kao prirodni filtar, pružajući meko svjetlo kroz vaš prostor, piše Vogue.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ane (@decoreseudia)Upoznajte alate na telefonu


Nije vam potreban profesionalni fotoaparat da biste snimili svoj interijer i kreirali fotografije dostojne časopisa. Moderni pametni telefoni opremljeni su korisnim alatima koji pomažu u uređenju fotografije.


Popularni trik da fotografije izgledaju svjetlije i efektnije je malo povećati postavku ekspozicije. Za tamniji prostor ispustite ekspoziciju radi efekta dramatike.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Su Casa Design (@sucasadesign)Nemojte previše stilizirati kadar


Za neusiljeni i autentični izgled, nemojte previše razmišljati o stylingu. Umjesto toga, odlučite se za izgled koji dokazuje da se tu uistinu živi.


Umjesto snimanja savršeno namještenog kreveta, zašto ne biste snimili zgužvanu posteljinu? Tekstura koju ovaj prirodni pokret dodaje slici, čini cjelokupni izgled autentičnim.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli WESTWING Deutschland (@westwingde)Dopustite prazan prostor


Pokušajte izbjeći uguravanje previše elemenata u jednu fotografiju jer to može učiniti da vaša slika izgleda pretrpano. Dajte svojim slikama prostora za disanje. Snimanje cijele sobe odjednom ponekad može izgledati poput komercijalne fotografije ili agenta za nekretnine. Pokušajte se usredotočiti na jedan element, poput savršeno oblikovanog kamina ili kredenca.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Throwback Thursday I’ve decided to jump on the throwback Thursday train this morning. I had a bit of a faff with the fireplace decor the other day, added some candlesticks, moved a few of my vases over. What do you think? I love a good faff don’t you? Swipe ⬅️ to see the fireplace pre extension and then ⬅️ again to see how it looked before we put the fireplace in 11 years ago. #throwbackthursday #fireplacedecor #fireplace #faffthegaff #livingroominterior #livingroominspo #pimpupmypad #homesbeforeandafter #loveyourspace #sorealhomes #lovejl #williamwoodmirrors #realstylishhomes #nordicliving #letterboxhome #interiors4all #interiors123 #modernhomes #apartmenttherapy #nibvase #candles #changeup #limestone #roomrevamp #interiorforinspo #1960srenovation #1960s #housetransformation


Objavu dijeli Emma (@foreverhome_no1)Ako fotografirate policu ili bilo koju drugu ravnu površinu, pokušajte povući sve svoje predmete bliže prednjem rubu, umjesto da ih odgurnete prema zidu, jer će to privući pažnju.


Puno dubine


Koristite slojeve kako biste svojoj slici dodali dubinu. Uhvatite djelić jastuka ili vaze. Slikajte kroz razne teksture. Pokušajte dodati kraj kreveta, biljku na podu blizu fotoaparata, jastučić na maloj stolici kako bi oku omogućilo osjećaj trodimenzionalnosti.


Fotografirajte u visini namještaja. U dnevnoj sobi namještaj je pozicioniran niže nego u kuhinji. Spustite fotoaparat niže od razine očiju, kauč će se činiti raskošnijim. Ako je središnja točka vaše slike smještena niže u prostoru, oponašajte to fotoaparatom.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 𝕄𝕒𝕕𝕕𝕪 (@mayvillehouse)Dramatika


Isprobajte nekoliko različitih kutova tijekom snimanja fotografije. Što je kamera niže to će slika izgledati dramatičnije, što može u potpunosti promijeniti krajnji rezultat. Kut koji odaberete za snimanje ovisit će o sobi u kojoj snimate.


Za kuhinju npr. želite prikazati osjećaj visine. Zato se poigrajte držeći kameru niže i pronađite kut koji vam odgovara.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Interior Design & Home Decor (@dressyourdecor)Neka vaše slike prikazuju djelić života


Kažu da nikada ne radite s djecom ili životinjama, ali obrnuto je kada je u pitanju vaš Instagram. Ne bojte se uključiti svoju djecu ili kućne ljubimce za energičnije i poletnije fotografije.


Ljudi se žele osjećati kao da su zakoračili kroz zaslon i ušli u vaš dom, pa će im  vaš opušteni pristup dozvoljavanja dijeljenja prostora pružiti osjećaj povezanosti s vama.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Moose On The Loose (@mooseontheloose___)