Promijenite pristup

Kako upravljati stresom i opustiti se? Možda vam pomogne ovih sedam koraka

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Stres je snažna prepreka našem blagostanju i našoj vitalnostiStresa se ne trebamo bojati, moramo ga prihvatiti i razumjeti. Stres nije uvijek loša stvar, naše ga tumačenje čini štetnim, a može biti izvor energije koji nas tjera da poduzmemo nešto kako bismo postali bolji i postigli svoje ciljeve.


Naši odgovori na stres manifestiraju se u obliku emocija, emocija koje nam donose vrlo važne poruke, signale za djelovanje koji ukazuju da nešto nije u redu, da postoji nešto što moramo promijeniti.


Ako umjesto da mrzimo ove emocije, postanemo znatiželjni i pokušamo ih razumjeti , moći ćemo spoznati i otkriti svoju pravu prirodu.
Tehnika opuštanja za svakoga!


Koristeći ovu strategiju možemo naučiti osloboditi se napetosti, moći ćemo jasno i fokusirano razmišljati, donositi dobre odluke, poboljšati svoju učinkovitost i vitalnost.


1. Tišina: Pronađite mirno mjesto gdje možete ostati sami nekoliko minuta bez ikakvog prekida.


2. Udobno se smjestite: Sjedeći ili ležeći, ali držite leđa ravno. Bez savijanja, ni natrag ni naprijed. Ako ste kod kuće, možete odabrati ležanje na krevetu s rukama oslonjenim na tijelo, ali ako ste skloni zaspati u ovom položaju, najbolje je sjesti.


3. Budite svjesni: Zatvorite oči i usredotočite se na svoju okolinu. Slušajte zvukove oko sebe. Iako se čini da nema nikakvog zvuka, kada pažljivo slušate možete čuti zvukove koje možda prije niste primijetili. Poput ptica, šuštanje lišća ili zujanje dna računala. Osjetite svoju težinu na površini na kojoj sjedite i budite svjesni golemog prostora oko sebe.


4. Dišite prirodno: Disanje je jako važno i utječe na naše emocije i raspoloženja na lud način! Dobro duboko udahnite. Učinite to u svoje vrijeme, nemojte se prisiljavati i ne pokušavajte to kontrolirati. Prva dva udaha najvjerojatnije će biti kratka i brza, pogotovo ako ste pod stresom, no ne brinite. Otkrit ćete da se vaše disanje postupno usporava i kako idete naprijed, svaki udisaj i izdisaj bit će duži, dublji i sporiji.


Svaki put kada izdahnete recite sebi: “Osjećam se smirenije i opuštenije” što će poslužiti za smirivanje uma.


5. Mentalno skenirajte svoje tijelo: Dok se smirujete, mentalno skenirajte svoje tijelo tražeći druge napete točke. Skenirajte svoju glavu i polako se pomaknite naprijed dopirući do grla, ramena, ruku, pluća, trbuha, bedara, listova i konačno nogu. Potražite dijelove tijela koji su još napeti.


Ako primijetite da je neki dio stegnut, napet ili bolan, jednostavno se usredotočite na njega, bez ikakvog osuđivanja. Izbjegavajte pokušavati otopiti ovu bol. Riskirate samo povećanje intenziteta. Dovoljno je biti svjestan. Recite sebi: “Ne trebam držati ovu napetost ili bol u sebi”. Zatim nježno pustite da napetost nestane sama od sebe.


6. Budite ljubazni i strpljivi prema sebi: Kada je jedna bol eliminirana, prijeđite na sljedeću. Ako bol ili napetost ostanu, ne brinite. To znači da vam treba više vremena i manje prosuđivanja. Ako vam vrijeme ne dopušta da to prevladate, napravite mentalnu bilješku i vratite se tome kasnije.


Ne tražite od sebe da se osjećate potpuno opušteno nakon svakog učinjenog koraka. To bi značilo pokušati kontrolirati cijelo iskustvo i, kao što dobro znate, što više pokušavate kontrolirati stvari, to se manje opuštate. Ako se osjećate čak 30% opuštenije nego inače, čestitajte si.


7. Zamislite svoj sljedeći potez: Neka sljedeći korak bude spreman u vašem umu, zamislite svoju sljedeću akciju i popratite je ovim osjećajem mira, spokoja, radosti i zahvalnosti. Otvorite oči i nastavite svoj svakodnevni život regenerirani i opušteni.