Ljetna neugodnost

Kako ukloniti mrlje od znoja sa odjeće? Mogla bi vam pomoći votka…

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

U slučaju postojanih mrlja izvrsno vam može poslužiti sok od limuna.Ponekad jednostavna neugodnost poput znoja može uzrokovati mnogo problema i uništiti našu omiljenu odjeću. Pitate se kako ukloniti mrlje od znoja s bijele i obojene odjeće i to prirodnim i vlastitim metodama koje će vam uštedjeti novac i ne štetiti okolišu.


Opći savjet je da je bolje izbjegavati vrućinu. Stoga nemojte prati u vrućoj vodi, nemojte glačati zamrljanu odjeću prije nego što je tretirate i ne sušite je u sušilici jer toplina stvara mrlje. I, u principu, svoju omiljenu odjeću uvijek je bolje zaštititi dezodoransima protiv znojenja ili nošenjem donjeg rublja ispod košulje.


Evo par savjeta kako se riješiti dosadnih mrlja od znoja, a također i njegovog lošeg mirisa:


  1. Bijeli vinski ocat: uzmite “oznojeni” komad odjeće i namočite ga u pola čaše bijelog vinskog octa, koji ste prethodno pomiješali s 5 litara hladne vode. Ostavite da se namače maksimalno pola dana pa operite kao i inače.
  2. Voda i votka: alternativno, možete pomiješati u jednakom omjeru vodu i votku, staviti tako dobivenu otopinu u bocu s raspršivačem i poprskati mrlju. Ostavite da djeluje pola sata i zatim isperite toplom vodom.
  3. Sok od limuna: u slučaju postojanih mrlja, možete koristiti sok od limuna. Ostavite da djeluje najmanje pola sata na dijelu koji se tretira, a na kraju operite odjeću u malo vruće vode. Zajedno s octom i vodom, limun također može ukloniti miris znoja.
  4. Soda bikarbona: isto tako, moguće je osloniti se na sodu bikarbonu kako u slučaju ako je odjevni predmet od sintetičke tkanine, tako i u slučaju da osim mrlje trebate neutralizirati i neugodan miris.


Konkretno, da biste uklonili mrlje s odjeće, bit će potrebno stvoriti otopinu na bazi 1/4 hladne vode i 4 žlice sode bikarbone koja se nanosi spužvom. Pustite da djeluje najmanje 1 sat.Za mirise će, pak, uz uobičajeni tekući deterdžent biti dovoljna i 1 žlica sode bikarbone.