Istraživanja potvrđuju

Kako su nam naš psi i mačke pomogli u prevladavanju pandemije

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Bez njih ne bismo uspjeli prebroditi najmračnije trenutkeGodine pandemije SARS-CoV-2 imale su i nastavljaju imati vrlo teške psihološke implikacije na djecu, adolescente i starije osobe.


No, kako se krivulja zaraze polako smanjuje, znanost se slaže da su oni koji su tijekom karantene imali sreću imati psa ili mačku pored sebe, pandemiju doživjeli na drugačiji način, uspjevši je prebroditi “dodatnom opremom”: prisutnošću vlastitog ljubimca na kojeg su se oslanjali i više nego inače.


Dok su nam životi bili drastično poremećeni i lišeni društvenog kontakta, obitelji s kućnim ljubimcima drugačije su se nosile sa simptomima poput tjeskobe, depresije i usamljenosti.
Zašto? Duboka ljudsko-životinjska veza koja se uspostavlja između vlasnika i njegovog psa, na primjer, sposobnog nas umiriti, izmamiti osmijeh i dati nam vedrinu i onu emocionalnu potporu koja nam je bila toliko potrebna u razdobljima jakog fizičkog i psihičkog stresa.


Uloga koju su kućni ljubimci igrali tijekom pandemije često se podcjenjivala, ali iako su neki posramljeno razmišljali o udomljavanju psa samo kako bi mogli napustiti svoj dom i zaobići ograničenja te ga zatim ponovno napustiti uz odricanje od vlasništva, važnost njihove prisutnosti na nas ljude pokazala su mnoga istraživanja.


Posebno za ljude koji žive sami i kojima dobro dođe društvo i ljubav koju im njihov ljubimac pruža.


Nedavno istraživanje na 6.069 američkih tinejdžera koje je provela dr. Megan K. Mueller s Tufts instituta za interakciju između ljudi i životinja dokazalo je da su adolescenti s mačkama i psima imali visoku razinu stresa baš kao i vršnjaci bez ljubimaca, ali su se mogli bolje boriti protiv stresa zahvaljujući strategijama i navikama stečenim kontaktom sa svojim ljubimcem.


Kako je to moguće lako je razumjeti: veće društvene interakcije s ljubimcem nego s ekranom, distrakcije i istovremena opuštenost u brizi za životinju, emocionalna podrška u prevladavanju situacija nesigurnosti i panike.


Imati psa ili mačku pored sebe zapravo je najbolja terapija koju možete poželjeti, a dobrobiti interakcije su brojne i dugoročno se sve više pokazuju kako znanost nastavlja promatrati i dokazivati.