Buđenje proljeća

Kako se boriti s proljetnim umorom i uspješno ga nadvladati

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Radi se o osjećaju koji mnogi povremeno doživljavaju

Iscrpljenost, pospanost, osjećaj općeg umora koji nam onemogućuje sve, ili gotovo sve.


Neki to nazivaju proljetnom bolešću, budući da smo upravo izašli iz zimske obamrlosti i ušli u neku vrstu hibernacije izvan sezone.


No zapravo taj dobro poznati osjećaj proljetnog umora ima niz poznatih uzroka i različitih načina kako ga spriječiti i pobijediti.


Kad god se naše tijelo mora nositi s naglim promjenama temperature ili svjetla, neizbježno mora uložiti dodatni napor da se ponovno prilagodi novim ritmovima.


Zapravo, znanstvena istraživanja pokazuju da postoji uska veza između vremenskih uvjeta i fizioloških procesa koji upravljaju našim tijelom.


Često se tijelo uspije prilagoditi u nekoliko dana, ali ponekad, zahvaljujući neuravnoteženoj prehrani ili kasnoj gripi, treba više vremena.


Proljetni umor: važnost vitamina


Općenito, uzroci su višestruki, često je to npr. nedostatak vitamina. U tom smislu važni su ne samo svi vitamini B skupine potrebni za regulaciju asimilacije ugljikohidrata i bjelančevina, već i vitamin C, koji održava imunološki sustav učinkovitim.


Vitamin A također je vrlo važan: pomaže u jačanju imunološkog sustava i sprječava starenje stanica zahvaljujući svojoj antioksidativnoj moći.


Temeljni je i vitamin D, koji se oduvijek povezivao sa zdravljem kostiju, ali ne samo, jer su mu nedavno nova istraživanja pripisala važnu ulogu u prevenciji depresije i održavanju raspoloženja.


Osim vitamina, osobito u proljeće, ne može se podcijeniti uloga mineralnih soli.


Iznad svega, kalcij je koristan ne samo za kosti i zube već i za pravilan rad živčanog sustava. Jednako su važni magnezij, mangan i fosfor, čiji bi nedostatak mogao dovesti do astenije i opće slabosti.


Ne treba podcjenjivati ​​zatim željezo, cink i bakar.


Dakle, kako ne biste nespremni dočekali klimatske promjene, vrijeme je da se unesete u sve potrebne mikronutrijente.


Prehrana u borbi protiv proljetnog umora


Kao što smo već rekli, prehrana puno pomaže i zato je dobro preferirati hranu bogatu:


  • vitaminima B skupine: za ovu svrhu pogodne su mahunarke, pšenične klice, povrće, kvasac, mlijeko i bjelanjak, cjelovite žitarice i orašasti plodovi.
  • vitamin C: njime su bogati kivi, agrumi, paprika, zeleno lisnato povrće i rajčica.
  • vitamin A: općenito su njime bogati žuto i narančasto povrće, mlijeko i prerađevine, jaja i riba.
  • za kalcij, neophodan za zdravlje kostiju i zuba, izvrsni su mlijeko, sir, kadulja i sjemenke sezama.

Važnost sna


Koliko god očito, također je važno stabilizirati noćni san.


Budući da se često događa da se ujutro probudite ranije, budući da se sunčeva svjetlost pojavljuje sve ranije i ranije s dolaskom proljeća, dobro je pravilo postupno pomicati vrijeme odlaska na spavanje unaprijed.


Ako si to možete priuštiti, čak i mali popodnevni san od 15-30 minuta može se pokazati kao dobra rezerva dodatne energije.


Tjelesna aktivnost i kretanje


Konačno, vježbanje, čak i ako niste osobito sportski tip, pomaže u poboljšanju raspoloženja, reaktivnosti i tonusa.


Čak i bavljenje gimnastikom kod kuće ili nekoliko dugih šetnji pomaže vratiti te dragocjene energije u cirkulaciju zajedno s dolaskom proljeća.