Majke i sinovi

Kako samohrane mame mogu osigurati da njihovi sinovi budu poučeni pozitivnoj muževnosti

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kako izgleda pozitivna muškost?Kad vaša veza prestane nakon što dobijete djecu, možda ćete se brinuti zbog mnogih stvari. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, krivnja što ne možete provesti toliko vremena kod kuće i umor od pokušaja podnošenja cijelog tereta – emocionalno, kognitivno i psihološki. A ako odgajate sinove, možda ćete se dodatno brinuti: kako ih odgojiti kako bi pokazali pozitivne kvalitete muškosti?


Društvo će reći: Dječaci trebaju pozitivne muške uzore koji im mogu pokazati osobine pozitivne muškosti. Ali što ako vaš bivši suprug ne planira financijski, socijalno, emocionalno ili mentalno odgojiti vašeg sina da postane muškarac kakav želite? Jeste li znali da su predsjednici Barack Obama i Bill Clinton, glumac Leonardo DiCaprio i komičar Kevin Hart samo neki od uspješnih muškaraca koje su odgojile samohrane majke?


Kako izgleda pozitivna muškost?


Druga stvar je razmišljati o muževnosti. Što je? Koga možemo smatrati pozitivnim muškim uzorima? U članku Psychology Today za 2020. godinu koji je napisao Ronald F. Levant Ed.D., izjavio je da mnogi u našem društvu imaju zabludu u kojoj mnogi vjeruju da je grubost i mačizam sinonim za muškost, prenosi Your Tango. Jeste li muškarac samo zato što ste muško? Može li vas muškosti to naučiti samo muškarac?
U našem društvu još uvijek postoji niz vjerovanja koja definiraju muškost u 4 bitne norme:


Muškarci ne bi smjeli biti niti se ponašati ženstveno.


Muškarci bi se trebali truditi da ih se poštuje zbog uspješnog postignuća.


Muškarci nikada ne bi trebali pokazivati slabost.


Muškarci bi trebali težiti avanturi i riziku, čak i prihvaćajući nasilje ako je potrebno.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ako nastavimo definirati dječake prema ove četiri osobine, doći će do negativnih rezultata


Ako naučite svog sina da se usredotoči na muške osobine nad osobinama koje se mogu smatrati ženskim, ne učite ga kako da bude empatičniji, brižniji i razumijeva iskustva drugih ljudi.


Ako naučite sina da se usredotoči isključivo na postignuća, neuspjeh će izjednačiti s neadekvatnošću i, umjesto da se otvoreno nosi s neuspjehom, patit će u tišini. Ako naučite svog sina da ne pokazuje slabosti, to može dovesti do niza posljedica, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja.


Suzbijanje emocija može dovesti do depresije i tjeskobe. Ali posebno za muškarce to također može povećati rizik od samoubojstva. Mnogo je vjerojatnije da će muškarci počiniti samoubojstvo od žena.  Ako očekujemo da su naši sinovi preuzimatelji rizika i tragači za uzbuđenjem i na njih stavimo pritisak da se prilagode očekivanjima dominacije i agresije, to im može povećati potencijal za sudjelovanje u nasilju.


To uključuje, ali nije ograničeno na nasilje, napad i fizičku ili verbalnu agresiju.


Jesu li takva ponašanja potrebna da bi se smatrali muškarcem?


Apsolutno ne! Tu dolazi do pozitivne muškosti i, da, moguće je. Pozitivna muškost je kada muškarci koriste svoju fizičku i emocionalnu snagu za zagovaranje zdravog ponašanja. Radi se o pokazivanju ranjivosti, emocionalne inteligencije i moralne hrabrosti. Drugim riječima, to su ponašanja koja se mogu naučiti, bez obzira jeste li muškarac ili žena.


Kao samohrana mama, kako osiguravate da vašeg sina naučite pozitivnoj muževnosti? Evo 6 načina.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ostavite im prostora za samostalno istraživanje svijeta, ali pobrinite se da znaju da mogu doći k vama


Važno je dopuštati da samostalno donosi odluke, dozirano ako je maloljetan, ali uskočiti samo kad to vaši instinkti opravdavaju. To uvelike ide u uspostavljanju zdrave veze majka-sin.


Budite čvrsti i nježni


Lako je implementirati element žilavosti kada su u pitanju dječaci. Ali važnije je da on vidi i vašu ranjivu stranu.


Kad vidi i osjeti vašu “ljudskost”, posredno stvarate mladog čovjeka koji će biti suosjećajan i empatičan – osobine koje su neophodne za održavanje zdravih odnosa.


Pitajte


Kako rastu, razvija se i njihova sklonost ka povlačenju. Vi ćete kao samohrana mama morati proći ovu prepreku. Pomoći će mu da se osjeća povezano i razvije način za obradu i prenošenje osjećaja, posebno u budućim romantičnim vezama.


Uspostavite prijateljski zajednički odnos s njegovim ocem, ako je moguće


Ovo je kritično. Pomoći će mu da shvati da veze ne uspijevaju uvijek, ali nužno je održavati srdačan poslovni odnos. Ne želite da veza između oca i sina bude loša zbog vašeg ponašanja.


Poštovanje je neophodno


Granice su vrlo važne, ne samo za njegov razvoj već i za vas kao njegovu majku. Ne biste trebali pretjerano očekivati ​​od njega i nametati titulu „glava kuće“.


Njegujte neovisno, ali disciplinirano razmišljanje


Važno je da dječaci mogu rano u životu iskusiti neovisnost. Čineći sve za njih samo će tražiti partnere koji pokazuju iste te osobine. Neovisno razmišljanje pomoći će vašem sinu da bude asertivan, donosi dobre odluke i bude vlastiti zagovornik.