Zdravo mršavljenje

Izbjegnite pomodne dijete: Slijedite ove održive savjete za mršavljenje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Plan zdrave prehrane uvelike će pomoći u gubitku kilograma.Uz novogodišnje odluke koje lete lijevo-desno, može biti primamljivo prijeći na pomodnu dijetu kako biste brzo izgubili kilograme. No, uzmite u obzir da popularne dijete koje zahtijevaju ograničavanje određenih skupina hrane ili kalorija u početku mogu funkcionirati, ali mogu rezultirati strašnim mentalnim i fizičkim nuspojavama i dovesti vaše zdravlje u opasnost.


Šanse su da ćete se kad se vratite na svoje stare prehrambene načine, vratiti i staroj težini, piše Popsugar.


Kako izbjeći trendi dijete


Biljna dijeta potiče vas da jedete cjelovitu hranu i izbjegavate prerađenu hranu, tako da se osjećate sito i zadovoljno s manje kalorija. Kao bonus, ovakva prehrana je i bolja za okoliš!
Odaberite plan zdrave prehrane koji je usredotočen na zdrave navike koje možete održavati dugoročno; onaj koji cilja na raznolikost, gustoću hranjivih sastojaka, kontrolu udjela i to ograničava šećere, zasićene masti i natrij. Prava kombinacija može vam pomoći da sada budete zdraviji i u budućnosti. Otkažite dijete koje eliminiraju određene namirnice ili kategorije hrane ili promiču brzo mršavljenje. Nezdrave su, neodržive, a uskraćenost vas može učiniti nervoznima.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Savjeti za zdravu prehranu za mršavljenje


Svaki dan pojedite najmanje dvije i pol šalice povrća i dvije šalice voća. Povrće nasjeckajte unaprijed, a voće jedite za doručak i kao grickalice umjesto slatkiša. Povrće i voće imaju malo kalorija, nude vlakna, vitamine i antioksidante koji nam daju energiju, pa je manja vjerojatnost da ćete žudjeti za šećerom.


Pripremite polovicu zrna od cjelovitih žitarica kako biste ograničili obrađeno brašno. Dakle, umjesto kruha sa svojom salatom, pojedite stranu kvinoje. Ili preskočite kiflice i odlučite se na zobene pahuljice. Vlakna i proteini pomoći će vam da se dulje osjećate siti.


Pijte napitke bez kalorija kao što su voda, nezaslađeni čaj ili kava.