Ljetno osvježenje

Kada pripremate ledeni čaj, nemojte činiti ovu grešku. Može biti opasna po zdravlje

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Postoji jedna pogreška koja se nikako ne smije učiniti ističu njemački stručnjaciGrije nas u hladnim zimskim danima, ali je itekako pogodan i za ljeto, dok god ga pijete u hladnoj verziji.


Riječ je o čaju koji se također prodaje gotov u “hladnom” izdanju.


Najbolje rješenje ipak je da ga sami pripremite kod kuće, kako biste odabrali najbolje i najkvalitetnije sorte, uz ograničenje upotrebe šećera (koji je često u velikoj mjeri prisutan u pakiranim proizvodima).
Međutim, postoji jedna pogreška koja se nikako ne smije učiniti, a koju ističe Centar za savjetovanje potrošača u Bremenu.


Riječ je o upotrebi vrećica izravno u hladnoj vodi, pogrešno vjerujući da je to moguće i praktičnije.


No, podsjećaju stručnjaci, to nije uvijek moguće, a ako se radi o čaju koji nije prikladan za ovu vrstu pripreme, postoji i opasnost od zdravstvenih problema.


Razlog je vrlo jednostavan: neke smjese mogu sadržavati klice kao što su bakterije, kvasci ili plijesni i predstavljaju opasnost za zdravlje, posebno za bebe, djecu ili osobe s zdravstvenim problemima.


Da biste izbjegli svaki rizik, stoga je uvijek dobro (osim ako ne birate posebne mješavine u koje ste već ulili hladnu vodu), čaj prokuhati vodom i ostaviti da odstoji najmanje pet minuta. Na taj će se način zapravo uništiti sve prisutne klice.


Kasnije, ako ga želite konzumirati hladnog, samo ga ostavite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.


Posebne mješavine čaja koji se priprema na hladno, s druge strane, tretiraju se postupkom pare koji ih pregrijava na takav način da se izbjegne proliferacija mikroorganizama.


Te mješavine, međutim, podsjećaju njemački stručnjaci, nisu primjerene za djecu, dapače, često se temelje na crnom čaju i sadrže kofein.