»Feel the magic«

K London dry gin iz Vojnića osvojio srebro na London Spirits Competitionu

Slavica Mrkić Modrić

Đuro Krivokuća i Stjepan Gojšić - dvojac koji radi čuda

Đuro Krivokuća i Stjepan Gojšić - dvojac koji radi čuda

Malo borovice, malo ružmarina pa još ponečega i eto ti - "srebrni gin"

Lijepa vijest stiže iz Londona. Glasi – domaći K London dry gin osvojio je srebrnu medalju na međunarodnom prestižnom natjecanju – London Spirits Competition. Vjerojatno cijeli Vojnić slavi jer »srebrni gin« je nastao upravo u tom pitoresknom mjestu nedaleko Karlovca.


– Trebalo je »samo« 15 pokušaja u kućnoj radionici, četiri godine usavršavanja recepture i dvije godine probijanja na tržištu da bi gin iz Vojnića postao prepoznat i na međunarodnom tržištu. Nakon nekoliko priznanja i zlatnih medalja na domaćim i regionalnim natjecanjima, pod sloganom »Feel the magic« – konačno srebro u Londonu, kažu iz Vojnić tima.


U Utinja Vrelu


Inače, London Spirits Competition međunarodno je vodeće natjecanje u jakim alkoholnim pićima gdje pravi kupci, distributeri, miksolozi i slični žestoka pića ocjenjuju po kvaliteti, vrijednosti i pakiranju u orbanizaciji Beverage Trade Networka.


A tko je stvorio ovaj nagrađeni gin? Pa, priča ide ovako – K Distillery osnovali su Đuro Krivokuća i chef Stjepan Gojšić 2022. godine u mjestu Utinja Vrelo, mjestašcu na području Vojnića.


Bila je to Đurina dugogodišnja želja i ideja inspirirana netaknutom prirodom kontinenta u koju je udahnut djelić Mediterana. Đuro je ljetnu kuhinju pretvorio u destileriju, u projekt uključio dugogodišnjeg prijatelja Stjepana i tako je nastao prvi K London dry gin.


Doznajemo i da u K London dry ginu prevladava okus borovice iz okolice Slunja, a tu su još ružmarin iz Opatije, bosiljak i menta koji daju svježu notu Mediterana, dok sjemenke korijandera dopunjuju tijelo ovog gina.


Korijen anđelike i kardamom za cilj imaju dati poseban karakter, dok citrusnu notu i svježinu daju korica limuna iz Metkovića i gorka naranča iz Dubrovnika. Za peckavi aftertaste zadaću ima – žuta gorušica.Nagradom na nagradu


Nije ovo prva nagrada dvojcu iz vojnićke destilerije. S tri renomirana natjecanja stigle su tri zlatne medalje: s Balkan Spirits Competitiona u Tuzli, festivala GinIstra te s petog Crospirita – međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu.


– Srebro s London Spirits Competitiona ogroman je iskorak za ovu malu, ali veliku destileriju. U ponudi imamo i Purple magic gin s matičnim sokom borovnice te Gold magic dry gin s 23 karatnim jestivim zlatnim mrvicama koje daju ovom proizvodu dozu elegancije.


Novost iz destilerije je šljivovica, a uskoro na tržište šaljemo i gin s kamilicom i bazgom te gin koji mijenja boju. A ideja i planova još je mnogo: proizvodnja ostalih vrsta rakija, cidera, voćnih vina, otvoriti kušaonicu itd., kažu vlasnici »londonskog srebra«.