Omiljeni okus jeseni

Jesenska poslastica: Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade koji će vam uljepšati dan

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Okus šljiva u kombinaciji s čokoladom i lješnjacima, pretvorit će kolač u čisti užitak.

Jesen osim divnih boja,  mnogima je jedno je od omiljenih godišnjih doba i zbog mirisa te okusa voća i povrća kojim obiluje jesenska gastronomija.


Neki od tipičnih jesenskih okusa su šljive koje pretvaraju kolače u raskošne zalogaje.


Šljive, čokolada i lješnjak pretvoreni u kolač, pravo je slavlje sezone. Uživajte u kriški uz svoju jutarnju kavu ili kolač poslužite topao za desert. Kolač može smanjiti razinu stresa i najbolji je način da proslavite bilo koju prigodu i okupite sve. Mali zalogaji prije spavanja mogu vam pomoći da zaspite, a kolač će vam pomoći da slatko sanjate. U nastavku donosimo recept za kolač koji će vam uljepšati dan.


Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade


Sastojci


  • 175 g maslaca, plus dodatak za podmazivanje
  • 500 g šljive
  • 175 g šećera
  • 175 g  brašna
  • 175 g mljevenih lješnjaka
  • 3 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g tamne čokolade (70 posto kakaa), nasjeckane
  • 2 žlice lješnjaka
  • 2 žlice želea od šljiva

Priprema


KORAK 1


Zagrijte pećnicu na 180C / ventilator 160C . Maslacem podložite podlogu okruglog kalupa za torte od 20 cm. Prepolovite i oljuštite 4 šljive, ostavite za kasnije, a zatim preostale šljive grubo nasjeckajte.


KORAK 2


Stavite šećer, maslac, brašno, mljevene lješnjake, jaja i prašak za pecivo u veliku posudu i tucite drvenom žlicom ili električnom ručnom miješalicom 1-2 minute, dok ne postane glatko i lagano. Umiješajte sjeckane šljive i čokoladu, a zatim ubacite u pripremljeni kalup za torte i zagladite vrh.


KORAK 3


Prepolovljene šljive rasporedite po vrhu smjese, lagano ih pritiskajući, a zatim pospite lješnjacima. Pecite 40-50 minuta dok gornji dio ne požuti i dok  kolač ne postane čvrstim na dodir. Ohladite u limu 10 minuta, a zatim izvadite, uklonite papir i ohladite na rešetki. Zagrijte žele, a zatim četkom premažite vrh kolača prije posluživanja.