FOTO/Unsplash
Okus šljiva u kombinaciji s čokoladom i lješnjacima, pretvorit će kolač u čisti užitak.
Jesen osim divnih boja, mnogima je jedno je od omiljenih godišnjih doba i zbog mirisa te okusa voća i povrća kojim obiluje jesenska gastronomija.
Neki od tipičnih jesenskih okusa su šljive koje pretvaraju kolače u raskošne zalogaje.
Šljive, čokolada i lješnjak pretvoreni u kolač, pravo je slavlje sezone. Uživajte u kriški uz svoju jutarnju kavu ili kolač poslužite topao za desert. Kolač može smanjiti razinu stresa i najbolji je način da proslavite bilo koju prigodu i okupite sve. Mali zalogaji prije spavanja mogu vam pomoći da zaspite, a kolač će vam pomoći da slatko sanjate. U nastavku donosimo recept za kolač koji će vam uljepšati dan.
Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade
Sastojci
- 175 g maslaca, plus dodatak za podmazivanje
- 500 g šljive
- 175 g šećera
- 175 g brašna
- 175 g mljevenih lješnjaka
- 3 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g tamne čokolade (70 posto kakaa), nasjeckane
- 2 žlice lješnjaka
- 2 žlice želea od šljiva
Priprema
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 180C / ventilator 160C . Maslacem podložite podlogu okruglog kalupa za torte od 20 cm. Prepolovite i oljuštite 4 šljive, ostavite za kasnije, a zatim preostale šljive grubo nasjeckajte.
KORAK 2
Stavite šećer, maslac, brašno, mljevene lješnjake, jaja i prašak za pecivo u veliku posudu i tucite drvenom žlicom ili električnom ručnom miješalicom 1-2 minute, dok ne postane glatko i lagano. Umiješajte sjeckane šljive i čokoladu, a zatim ubacite u pripremljeni kalup za torte i zagladite vrh.
KORAK 3
Prepolovljene šljive rasporedite po vrhu smjese, lagano ih pritiskajući, a zatim pospite lješnjacima. Pecite 40-50 minuta dok gornji dio ne požuti i dok kolač ne postane čvrstim na dodir. Ohladite u limu 10 minuta, a zatim izvadite, uklonite papir i ohladite na rešetki. Zagrijte žele, a zatim četkom premažite vrh kolača prije posluživanja.