Istraživanje

Svaka deseta zaposlena žena u menopauzi dala otkaz zbog njenih simptoma

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

14 posto ispitanih žena smanjilo je broj sati provedenih na poslu, 14 posto ih je prešlo na pola radnog vremena dok ih osam posto nije zatražilo promaknuće 


Svaka deseta žena koja je bila u radnom odnosu u doba menopauze napustila je posao zbog simptoma menopauze, pokazalo je jedno britansko istraživanje.


Vjerojatno najveće istraživanje koje je ikad provedeno o ženama u menopauzi u Velikoj Britaniji pokazalo je da je 14 posto ispitanih žena  smanjilo broj sati provedenih na poslu, 14 posto ih je prešlo na pola radnog vremena dok ih osam posto nije zatražilo promaknuće, kako piše The Independent.


TV voditeljica Davina McCall trebala bi predstaviti rezultate istraživanja provedenog na više od 4.000 žena u svojoj  emisiji na programu Channel 4 “Davina McCall: Sex, Mind and The Menopause”.
 


Istraživanje se također spominje u izvješću društva Fawcett Society naslovljenom ‘Menopauza i radno mjesto’.


Dakle, 10 posto ih je dalo otkaz, a dodatnih 13 posto  žena u menopauzi je razmišljalo o mogućem otkazu na poslu. Žene koje su iskusile pet ili više ‘vrlo teških’ simptoma menopauze su više težile otkazu (19 posto), kako piše The Independent.


 


Studija je ujedno pokazala da  45 posto ispitanih žena nije razgovaralo o menopauzi sa svojim liječnikom. Čak ni među ženama s pet ili više teških simptoma, 29 posto ih nije razgovaralo o tome ni s liječnikom ni s medicinskom sestrom.


31 posto žena je ustvrdilo da su morale više puta posjetiti liječnika da bi doznale da je riječ o simptomima menopauze ili perimenopauze. Taj je postotak porastao na 45 među tamnoputim ženama i na 42 među ženama s pet ili više simptoma.


Samo 39 posto žena koje su razgovarale s medicinskim osobljem potvrdile su da su dobile hormonsku nadomjesnu terapiju kad im je dijagnosticirana menopauza.


Istraživanje je naručila tvrtka Finestripe Productions, koja je snimila dokumentarac, a provela ga je tvrtka Savanta ComRes.