HKD

Izložba “Ilustrirana povijest špageta s rajčicom – Dante, pašta i Artusi” stvorena je za ljubitelje talijanske kuhinje

Sandy Uran

Pasquale Longobardi i Ana Uremović Longobardi Foto: Ana Križanec

Pasquale Longobardi i Ana Uremović Longobardi Foto: Ana Križanec

Izložbu se može razgledati do 14. prosinca, a ulaz je slobodan

Riječani su u sklopu VII. izdanja manifestacije Tjedna talijanske kuhinje u svijetu imali priliku razgledati izložbu posvećenu mnogima omiljenim špagetima, naslovljenu »Ilustrirana povijest špageta s rajčicom Dante, pašta i Artusi«, postavljenu u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.


Izložbu je realizirao Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom iz Zagreba, Talijanskom unijom i Hrvatskim kulturnim domom.


Izložbu je otvorio generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini istaknuvši ovogodišnju temu: održivost, inovativnost i suživot.


Da Riječani vole špagete, pokazuje i mnogobrojna publika na otvorenju izložbe


Ljubav u kuhinji


– Blagovanje je dio naše kulture i posebno mi je drago da ja otvaram ovu izložbu. Mediteransku kuhinju UNESCO je uvrstio u nematerijalnu vrijednost, rekao je Bradanini.


Velikom broju posjetitelja obratila se asistentica talijanskog konzula u Rijeci Ileana Jančić, a prigodni govor održale su i ravnateljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, koja je naglasila vrlo uspješnu dugogodišnju suradnju s talijanskim konzulatom, te direktorica Talijansko-hrvatske gospodarske komore Andrea Perkov koja je istaknula da se ovom izložbom prezentira ljubavna priča – ljubav u kuhinji i umjetnosti.


Nakon formalnog dijela otvorenja izložbe, uslijedio je kulinarski šou i degustacija talijanskih specijaliteta dvoje profesionalnih kuhara: Pasqualea Longobardija i Ane Uremović Longobardi iz zagrebačkog restorana Papavero Pizza & Food Lab. uz tehničku podršku Danka Borovine iz riječkog restorana Nautica.


Kulinarstvo je ljubav i umjetnost – Davide Bradanini i Andrea Perkov


Polako nastajanje


Kad je riječ o izložbi, valja naglasiti da akvareli nose potpis Luciana Ragozzina, tekstove potpisuju Massimo Montanari, Monica Alba i Giovanna Frosini. Kustos izložbe je Andrea Tomasetig u suradnji s Casa Artusi. Koncept potpisuje Leo Guerra.


O izložbi je u popratnom materijalu naglašeno: Talijansko jelo par excellence »nastaje« polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta.


Špageti o kojima priča Massimo Montanari vežu se uz povijesna zbivanja, ekonomiju i društvo. Nadasve, uče nas proširiti naš pogled, prepoznati doprinose drugih kultura. Ironične i precizne ilustracije koje potpisuje Luciano Ragozzino – sjajan bakropisac i akvarelist – stvaraju grafički kontrapunkt tekstovima.


On ne ilustrira, nego stvara, a njegove se vizualne metafore urezuju u našim glavama »upotpunjujući« riječi i stvarajući glavni ikonografski korpus stvoren do danas na temu povijesti špageta.


Obilježavajući sedamstotu godišnjicu Dantea, prisjetimo se vermicella iz njegovog doba i počasti koju je Artusi odao velikom pjesniku, s tekstovima koje potpisuju Monica Alba i Giovanna Frosini te ilustracijama na temu koje i u ovom slučaju potpisuje Ragozzino i koje upotpunjuju izložbu.


Izložbu se može razgledati do 14. prosinca. Ulaz je slobodan.