Iscrpljenost

Imate problema s manjkom energije i vitalnosti? Uz ove ćete se namirnice osjećati bolje

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Za povratak pune vitalnosti treba znati uzroke iscrpljenosti.Iscrpljenost je osjećaj fizičkog i psihičkog umora koji se očituje manjkom energije, smanjenjem snage i vitalnosti. Taj osjećaj umora i nedostatka energije može utjecati na osobu u određenim razdobljima u godini, na primjer tijekom promjene godišnjih doba, tijekom dojenja i trudnoće, kada se oporavljate od bolesti ili povremeno u razdobljima intenzivnog psihičkog ili fizičkog stresa.


Iscrpljenost nije bolest, već poremećaj koji može biti uzrokovan mnogim čimbenicima. Kako bi se smanjio osjećaj umora, potrebno je razumjeti što je uzrok iscrpljenosti, a liječenje uzroka važno je za povratak pune vitalnosti.


Umor može biti pravi problem za one koji od njega pate jer može ometati i otežavati obavljanje svih onih najčešćih normalnih svakodnevnih aktivnosti, od posla, učenja do sporta.
Ponekad se smatra da simptome umora možete ublažiti uz više odmora i bolju prehranu, ali to možda neće biti dovoljno i ako problem potraje, preporučljivo je da se obratite svom liječniku. Ako se radi samo o prolaznom poremećaju, onda je bolje znati kako se s njime nositi i koji su preporučeni prirodni lijekovi za vraćanje snage i vitalnosti.


Česti simptomi


Dolazi s nekim vrlo čestim simptomima koje je svatko iskusio barem jednom u životu. Najčešći simptomi su umor koji utječe ne samo na tijelo, već i na um, nedostatak snage, poteškoće s koncentracijom, sklonost da se brže umarate i blaga glavobolja. Srećom, često se radi o poremećaju nepatološke prirode i lako se liječi.


U drugim slučajevima može biti i patološke prirode. Najčešći uzroci su nepatološke prirode, kao što su sezonske promjene, posebice onaj dobro poznati proljetni umor koji može uzrokovati apatiju i pospanost, nadalje razdoblja stresa, preopterećenost poslom i intenzivno razdoblje studiranja.


Mogući drugi uzroci iscrpljenosti su nedostatak mineralnih soli, nedostatak vitamina, nepravilan način života, malo sna i vrlo hladna klima.


S druge strane, iza iscrpljenosti mogu stajati patološki, daleko ozbiljniji uzroci, primjerice psihijatrijski problemi kao što su anksioznost i depresija, kardiovaskularni, respiratorni problemi i tumori. Također i niz bolesti poput dijabetesa, hipertireoze, bakterijske i virusne infekcije, respiratorne alergije, apscesa pluća, plućne fibroze, zatajenja bubrega, anemije, poremećaji spavanja te prehrane, kao što su anoreksija i bulimija.


Dodaci prehrani


Postoji nekoliko prirodnih i farmakoloških lijekova za pronalaženje rješenja. Međutim, ako se simptomi iscrpljenosti ne smanjuju, preporučljivo je kontaktirati svojeg liječnika kako biste istražili razloge koji su ih uzrokovali i liječili patologiju koja ih je pokrenula.


Kod prvih simptoma pretjeranog umora i iscrpljenosti obično pribjegavamo uzimanju dodataka prehrani koji nam mogu osigurati potrebne vitamine i mineralne soli, poput magnezija i kalija.


Naime, nedostatak vitamina i mineralnih soli jedan je od prvih uzroka umora i doista može biti presudan, posebno za one koji nemaju uravnoteženu prehranu ili tijekom razdoblja intenzivnih sportskih aktivnosti ili vrlo vrućeg vremena. Ipak, preporučljivo je ne pretjeravati s ovim pripravcima koje možete kupiti bez recepta i potražiti savjet liječnika.


Pomoć iz prirode


Ako se radi o iscrpljenosti koja nije posljedica patoloških stanja, odnosno bolesti, pri njezinom otklanjanju mogu vam pomoći:
– ginseng koji povećava otpornost na fizički umor, pomaže pamćenju i mentalnom fokusu. Zahvaljujući svojim energizirajućim i stimulirajućim svojstvima, bori se protiv neugodnog osjećaja kroničnog umora i fizički i psihički, dajući bolje rezultate ako se uzima ujutro čim se probudite i u ranim poslijepodnevnim satima.


 đumbir koji može smanjiti stres i umor. Čaj od svježeg đumbira pomaže u smanjenju osjećaja umora, posebno tijekom promjene godišnjih doba, na primjer u proljeće.


 infuzija pasiflore koja je poznata po svom sedativnom učinku i sposobnosti pospješivanja sna i može biti lijek protiv umora, jer je dobro spavanje temelj dobrog buđenja te lijek za vraćanje snage.


– crni ribiz koji se preporuča jer može ojačati imunološki sustav i smanjiti umor.


 ružmarin koji je lijek protiv psihičkog i fizičkog umora. Preporuča se piti u obliku infuzije, ali i primjenjivati kao eterično ulje u aromaterapiji. Tonira tijelo i um, poboljšava pamćenje i koncentraciju.


 šipak koji je bogat vitaminom C, a izvrstan je lijek ako je umor posljedica prehlade ili simptoma gripe. Uzima se kao infuzija, ali dostupne su i prirodne tablete.


Poboljšanje životnih navika


Umor i nedostatak energije često su uzrokovani i neurednim načinom života, a ponekad je rješenje problema i u samom poboljšanju životnih navika. Savjet je da slijedite mediteransku prehranu koja je zdrava, uravnotežena i raznolika, da izbjegavate masnu hranu i alkohol, da što je moguće više uživate u slobodnom vremenu, prilagodite svoje navike (doručak, ručak i večera), kao i da spavate najmanje 7 sati.


Kada se umor i iscrpljenost javljaju ljeti, to je gotovo uvijek posljedica visoke temperature i činjenice da se znojite više od normalnog pa gubite mnogo mineralnih soli. U ovo doba godine za suzbijanje umora preporučuje se da unosite lagane obroke, bogate sezonskim voćem i povrćem, a koji ne umaraju probavni sustav. Također i da pijete puno vode kako biste nadoknadili soli izgubljene znojenjem. Korisno je i da tijekom tuširanja nanesete nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina ili ulja mandarine na kožu te, naravno, da nosite laganu odjeću kako ne biste pojačali znojenje.


Ako se već ujutro budite iscrpljeni, uzrok bi mogao biti u temperaturi spavaće sobe (pretoplo vam je ili prehladno), buka, neudoban krevet, nepravilna prehrana (preteška večera), zlouporaba pušenja i kofeina te premalo tjelovježbe i kretanja tijekom dana.