Teški metal

Ima li doista žive u konzerviranoj tuni? Evo što kažu stručnjaci

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Je li otvaranje konzerve tunjevine stvarno štetno za naše zdravlje?Živa je teški metal koji može uzrokovati štetne učinke na zdravlje. Visoke koncentracije žive kod ljudi mogu izazvati probleme s mozgom, loše mentalno zdravlje i bolesti srca.


Riba je vrlo preporučljiva namirnica, u svim životnim dobima i bez obzira na patologiju od koje bolujete, zbog visokog unosa proteina i visokog udjela omega-3 masnih kiselina.


Nažalost, riba koja završi na našim stolovima nije uvijek sigurna. Intenzivan ribolov, onečišćenje mikroplastikom, pretjerana uporaba lijekova u praksi akvakulture čimbenici su koji doprinose pogoršanju kvalitete ribe koju jedemo.
No, svakako, glavni problem predstavlja kontaminacija metil-živom, oblikom metala koji čovjek najviše apsorbira i koji je ujedno i najotrovniji, asimiliran gotovo isključivo konzumacijom proizvoda ribarstva. Ovom tvari posebno je zagađena riba Mediterana.


Metil-živa ulazi u naše tijelo, nakuplja se u crvenim krvnim stanicama i lako ulazi u krvotok. Problem predstavlja i za trudnice i dojilje jer, zahvaljujući obliku koji se lako asimilira, prodire kroz placentu i dospijeva u mliječne žlijezde, kontaminirajući mlijeko (fetalna izloženost metil-živi uzrokovala bi smanjeni neurološki razvoj djeteta).


Zato treba izbjegavati velike i mesožderske ribe (kao što su sabljarka, pas, štuka, bakalar): ova se otrovna tvar, naime, nakuplja u predatorima koji je apsorbiraju iz manjih riba kojima se hrane.


Stručnjaci stoga predlažu da se preferiraju manje kontaminirane vrste – poput orade, brancina, lista, pastrve ili lososa.


Da li je riblja konzerva sigurna?


Mnogi ljudi, kako bi na praktičan i brz način potrošili svoj tjedni obrok ribe, odlučuju kupiti tunu u konzervi: ona pruža mnogo proteina, bogata je masnim kiselinama i sadrži visoku razinu vitamina B.


Međutim, to nije uvijek dobar izbor. Zapravo, konzervirana tuna često je najčešći izvor žive za naše tijelo.


Ova riba sadrži mnogo više žive od drugih vrsta (kao što su losos, jastog ili kamenica): veliki je grabežljivac i hrani se manjim morskim životinjama koje su već pune žive.


Koncentracija žive u tuni može biti i do 10.000 puta veća od staništa u kojem riba živi.