Sex o'clock

Postoji li idealno vrijeme za seks? Ako pitate stručnjake oni znaju i točan sat

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ono idealno vrijeme za seks je ono vrijeme kada ga želimo, zar ne? Ili ipak postoji točan tajming?Sto ljudi sto čudi se kaže. Ako je tako onda je teško definirati kada je točno i idealno vrijeme za bilo što, a kamoli točno ukazati na sat u danu kada smo svi raspoloženi za seks


U nama se probudi želja za seksom kada osjetimo strast, a to može biti ujutro, popodne ili čak usred noći. Neki parovi su više raspoloženi za jutarnji seks, dok drugi ne mogu zamisliti da se bave ikakvom fizičkom aktivnosti, pa makar ona vodila ka vrhuncu, prije prve kave. 


Seks  ovisi o brojnim faktorima, no ako pitamo stručnjake računica je posve jednostavna. Za britanske novine Daily Mail stručnjakinja za hormone Alisa Vitti zna kada je idealno vrijeme za seks. Prema njoj prije svega trebamo slušati svoje hormone koji određuju tjelesne potrebe. 
Ako promatramo razinu hormona u tijelu, idealno vrijeme za seks je u 15 sati popodne i vrijedi za oba spola. U to doba u danu kod žena je razina kortizola visoka, a muškarci pak dosežu najviše vrijednosti lučenja estrogena. Što to znači? Mnogo kortizola znači više energije i bolju pažnju. Mnogo estrogena kod muškaraca označava više emocija, a ova kombinacija stvara kod spolova izvrstan miks. 


No, ako ćemo promatrati dnevni raspored, teško da su parovi u 15 sata popodne zajedno, osim ako nije vikend u pitanju. Ako ne želite čekati vikend, Vitti ističe kako je jutro idealno vrijeme za seks za muškarce jer tada osjećaju najveću potrebu za njim.


Tada je testosteron veći za čak 30 % nego tijekom ostatka dana. No, i ovdje postoji kvaka – žene u većini slučajeva dan žele započeti lagano i nisu toliko raspoložene za seks. Žene preferiraju povući se u spavaću sobi tek navečer kada su obavile sve obveze te se mogu opustiti. 


Ako malo bolje proučimo dnevni raspored, čini se kao pravo čudo da se seks unutar dana ikada i dogodi.