Nezdrava hrana

Hrana i piće koje treba izbjegavati ako uskoro planirate trudnoću

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Iako mogu biti ukusne, ove namirnice nisu vam najbolji prijateljiKao i svaki aspekt našeg zdravlja, prehrana snažno utječe na kvalitetu i plodnost jajašaca. Bez obzira na to jeste li tek započeli s pokušajem trudnoće ili pokušavate već neko vrijeme, za početak izbacite nezdravu hranu, eliminirajte stres i dobro se naspavajte.


Hrana i piće koje treba izbjegavati


Zaslađena pića i sokovi: sadrže boje, umjetne arome, konzervanse i dodani šećer. Što se tiče sokova kupljenih u trgovini, oni su pasterizirani i to ubija mnoge važne hranjive sastojke, piše Live Well Zone.


Pakirana hrana: krekeri, čips, kolačići, peciva i ostali prigodni zalogaji su ukusni svakodnevni uzroci zadovoljstva, ali ne čine ništa dobro kada je vaša plodnost u pitanju.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels
Gluten: način na koji se moderna pšenica uzgaja, obrađuje i koristi u komercijalnim uvjetima, dovodi do puno upala. Dakle, osim ako uzgajate vlastitu pšenicu i sami ne pravite hranu na bazi pšenice, najbolje je eliminirati hranu koja sadrži gluten kako biste mogli svladati upalu.


Nefermentirana, GMO soja: preko 90 % soje koja nam se prodaje genetski je modificirana i nefermentirana. To zajedno s ostacima pesticida koji se nalaze u GMO soji može biti pogubno za vašu plodnost. Dakle, zbog svojih jajašaca, iz svoje prehrane uklonite sojino mlijeko, sojino ulje, edamame, tofu,  biljne bjelančevine i svu ostalu nefermentiranu sojinu hranu.


Alkohol: Nije važno koliko su kvalitetna ili organska, sva alkoholna pića izbacite ukoliko planirate trudnoću.


Mliječni proizvodi: Kravama uzgojenim konvencionalnim uzgojem mogu se redovito davati hormoni rasta i antibiotici (čak i ako nisu bolesne). A te dvije stvari mogu završiti u prehrambenim proizvodima koji dolaze od krave. Dakle, kada jedemo konvencionalne, neekološke mliječne proizvode, riskiramo unos ostataka antibiotika i hormona rasta. Čak i ako se radi samo o tragovima, kumulativni, dugoročni učinci mogu biti štetni. Sigurna mješavina za propusna crijeva, upale i hormonsku neravnotežu.