Lagana i brza priprema

Grčka salata savršen je ljetni obrok. Možete ju jesti čak i kada ste na dijeti

Šarlota Brnčić

Priprema se sa svježim sastojcima koji ne zahtijevaju kuhanje

Grčka salata tradicionalno je jelo grčke kuhinje, lagano i brzo za pripremu, savršeno po ljetnim vrućinama. Možete u njoj uživati kao u zasebnom jelu ili kao prilogu mesu ili ribi.


Priprema se sa svježim sastojcima koji ne zahtijevaju kuhanje, sadrži samo povrće i fetu, tipični grčki sir. Ova salata ima nježan okus, samo malo slankast zbog fete koja savršeno ide uz rajčicu i rukolu.


Mnogo svježih sastojaka koji grčku salatu čine ukusnom i zdravom, idealnom za laganiju prehranu.


Valja istaknuti i hranjive vrijednosti grčke salate. Feta je polutvrdi sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka, a u postocima prevladava ovčje (oko 80 posto).


Konkretno, proteini iz feta sira su hranjivi, a imaju 250 kalorija na 100 g, te dosta masti i natrija, tako da je dobro ovaj sir jesti u umjerenim količinama.


Naravno, uvijek ga možete jesti, čak i ako ste na dijeti, u ovoj salati koja ga sadrži u malim količinama.


U grčkoj salati, kalorični sadržaj feta sira uravnotežen je povrćem koje bogato vodom i mineralnim solima pomaže tijelu da se riješi viška tekućine i toksina, te suzbija nakupljanje masti.


Krastavac osobito potiče mokrenje i sadrži vrlo malo kalorija. Sadrži i mnogo minerala bitnih za davanje energije tijelu, poput magnezija i folne kiseline. Svojim okusom obogaćuje svježe salate tijekom cijelog ljeta i pomaže u održavanju linije.


Rajčica je važan izvor likopena, snažnog antioksidansa koji pomaže u borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala i sprječava starenje stanica. Rukola olakšava probavu i pročišćava zahvaljujući bogatstvu vode i polifenola, pridonosi dobrobiti crijeva i održavanju bakterijske flore u ravnoteži.


grcka_salata


Visoki sadržaj vitamina C (110 mg na 100 g) pomaže u jačanju imunološkog sustava, posebno ako ju jedete sirovu.


Sastojci koji su vam potrebni za pripremu tradicionalne grčke salate su 120 g cherry rajčice, 180 g feta sira, 30 g krastavca, 10 g crvenog luka, 20 g rukole, 10 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 30 g crnih maslina bez koštica, sol, papar i origano po želji.


Narežite sve sastojke i prebacite ih u zdjelu, dodajte ulje, sol, papar i origano, pomiješajte, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.


Osim grčke salate, po ljeti izvrsno prija i salata od tikvica, rukole i ovčjeg sira. Za pripremu ove salate treba vam 1 tikvica, 4 manje rajčice, 80 g rukole, 50 g ovčjeg sira, 10 kapara, žličica maslinovog ulja, sol po želji.


Tikvice narežite na kriške debljine pola centimetra i bacite ih na roštilj ili na tavu. Na kraju pečenja lagano ih posolite. Rajčice narežite na komadiće.


Tikvice posložite na tanjure, dodajte rukolu, komadiće rajčice, a potom ovčji sir narezan na kockice i kapare. Na kraju začinite s malo maslinovog ulja i dobar tek!