Veliki vodič

Gorski kotar je prava oaza za bijeg od gradskih vrućina. Evo što sve posjetiti i probati

Life

Foto: TZ Gorskog kotara

Foto: TZ Gorskog kotara

Osim što ćemo vam predložiti savršena mjesta za ljetna uživanja, donosimo i nekoliko slasnih recepata inspiriranih ovim zelenim srcem naše županije



Predah od ljetnih gužvi i toplinskih udara svakako pruža Gorski kotar koji je klimatski i ljeti iznimno ugodan, a tijekom noći spava se s pokrivačem i bez klime.


Gorski kotar pruža i aktivni odmor


Gorski kotar je destinacija koja pruža znatno više mogućnosti od jednoobrazne ljetne ponude, posebno u području aktivnog odmora. Posjetitelji se mogu osvježiti od ljetnih žega kupanjem u kristalno čistim rijekama i jezerima. Preporučuju se kupanja na Lokvarskom jezeru, Bajeru, Lepenici, na rijeci Kupi, gdje su kupališna mjesta uređena i označena.


gorski_kotar

Lokvarsko jezero


 


gorski_kotar

Izvor rijeke Kupe




 


gorski_kotar

Jezero Bajer, Fužine


Tijekom najjačeg dnevnog sunca špilje Gorskog kotara, primjerice Vrelo i Lokvarka, pružaju doživljaj koji će motivirati na ugodno istraživanje na oko 7 °C gdje je potrebno ponijeti i topliju odjeću. Šume Gorskog kotara, primjerice park šume Golubinjak i Japlenški vrh, pružaju sigurnu zaštitu od sunca i ugodne su za lagano planinarenje i tijekom dana.


gorski_kotar

Japlenški vrh


 


gorski_kotar

Matić poljana


Nacionalni park Risnjak pogodan je za šetnju i planinarenje tijekom cijele godine. Za ljubitelje adrenalina rafting na rijeci Kupi jamči aktivnost koja će vas motivirati na doživljaj koji će vas nadahnuti i pružiti vam osvježenje od ljetnih sparina.


Kanjoni Kamačnik i Vražji prolaz idealne su destinacije za ugodnu šetnju i uživanje u prirodi, a šetnja do izvora Kupe, kao i uz jezera gdje vas hladovina drveća štiti od sunca, samo je još jedan od načina na koji se može provesti odmor u Gorskom kotaru.


gorski_kotar

Kanjon Kamačnik


 


Prsti Bijele stijene


 


gorski_kotar

Petehovac


 


gorski_kotar

Kanjon Kamačnik


 


U kulturno-zabavnom programu goranski kraj pruža interesantne sadržaje, od posjeta klimatiziranim kulturnim sadržajima, kao što je novootvoreni Centar za velike zvijeri u Ravnoj Gori te Interpretacijski centar u Crnom Lugu.


Dakako, organiziraju se i kulturno-zabavne večeri koji se održavaju u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Posebno atraktivan sadržaj na otvorenom je i kultno kaubojsko selo Roswell u Fužinama, gdje posjetitelji mogu uživati u istinskom doživljaju Divljeg zapada. Očuvana scenografija, kostimografija i rekviziti sa snimanja film Winnetou jamče pravo putovanje u vrijeme kauboja i Indijanaca.


Špilja Lokvarka


 


Špilja Vrelo


Gastronomija koja će oduševiti nepca


I ovog mjeseca srpnja goranski restorani pripremaju neodoljivu gourmet pustolovinu #Gastroventure à la Gorski kotar za sve posjetitelje. Na jelovnicima se posebno preporučuju namirnice specifične za goranski kraj, a u srpnju su to meso mladog vepra, borovnica, jagode, cvjetni prah i mahune (iliti goranski stročje, što znači mlade mahune).


Meso mladog vepra kulinarska je delicija koju goranski restorani pripremaju na različite načine, od pripreme u kotliću na otvorenom do roštilja. Slatkastog je okusa te ne zahtijeva prethodno mariniranje. Korištenjem vina uravnotežuju se okusi kako bi se slatkasti okus reducirao. U goranskim se kuhinjama od mladog vepra koristi sve, od kostiju za temeljce do sočnog, delikatesnog mesa.


Goransko bobičasto voće, posebno borovnica nutritivna je bomba jer zbog visokog udjela antioksidansa pomažu u neutralizacija slobodnih radikala koji u ljudskom tijelu uzrokuju oštećenja DNA.


Štrudla od borovnica svakako je zaštitni znak goranskog kraja. Ljekovita svojstva jagoda poznata su od antičkih vremena, sadrže obilje C vitamina, A vitamina, željezo, folnu kiselinu te vlakna.


Kemijski sastav cvjetnog praha/peluda istinska je imunobomba jer ima čak 22 vrste aminokiselina, a u gastronomiji je namirnica koja dopušta iznimnu kreativnost. Mahune su niskokalorična namirnica i prava su riznica magnezija, kalija i željeza. Obiluju vitaminom K, što utječe na mineralizaciju kostiju. Jako su dobra namirnica za kontrolu tjelesne težine. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.


Rijeka Čabranka


 


Jezero Bajer, Fužine


 



#Gastroventure à la Gorski kotar


Gastronomija Gorskog kotara jedinstvenog je potpisa jer odražava sklad čovjeka i prirode koju isprepliću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice ovog područja, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova.


Jednostavno budi pustolova u svakom posjetitelju koji se s radošću odvaži na #Gastroventure à la Gorski kotar, najslasniju gurmansku avanturu koja budi sva čula. To je čak svojevrsna ekspedicija za koju vam definitivno nisu potrebne visinske pripreme, ali svakako pomiče one unutarnje vrhunce užitka koji se ne propuštaju ni zaboravljaju.


#Gastroventure à la Gorski kotar, gastroslasnu avanturu, organiziraju Turistička zajednica Gorskog kotara i goranski ugostitelji kako bi ispričali još jednu neispričanu i apsolutno neodoljivu priču ovog atraktivnog područja. Svakoga mjeseca goranski restorani kroz svoje jelovnike predstavit će i preporučiti jela od specifičnih namirnica ovog područja.


U lipnju isprobajte delicije od srnetine, goranske pastrve, koprive i bazge te svakako upoznajte sve nijanse okusa jer recepture jela ovise o goranskoj mikrolokaciji i naravno umješnosti domaćih ugostitelja.


Odvažite se na #Gastroventure à la Gorski kotar i posjetite goranske restorane kojima je jedini cilj odvesti vas na avanturu koja će probuditi sva osjetila i nahraniti svaku vašu stanicu. #Gastroventure à la Gorski kotar priču o delicijama zelene oaze Hrvatske ispričat će vam: u čabarskom kraju bistro PR’Lipe i buffet Tajči, restoran Eva u Lokvama. U Fužinama hotel Bitoraj, konoba Volta, Lovački dom Arnika te atraktivna pizzeria Furman u Vratima. U delničkom kraju hoteli Risnjak i Mance, pansion Risnjak, Planinarski centar Petehovac, pansion Lovački, bistro Tron, gostionica Kauzlarićevi dvori te bistro Lučice. U Skradu planinarski dom Zeleni vir, u Vrbovskom bistro Kamačnik, a u Ravnoj Gori pansion Bijela Ruža i bistro Breza.


Za potpuni doživljaj i uživanje u specijalitetima, izdvojili smo jela iz goranskih restorana koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Osvojit će vas svojim okusima i mirisima zbog kojih ćete obiteljski ručak ili večeru odvesti na potpuno novu kulinarsku razinu.


Gulaš od vepra pripreman u kotliću


Recept potpisuje: Lovački dom Arnika, Fužine


Sastojci za 4 osobe:
• 3 kg mesa mladog vepra
• 1.5 kg crvenog luka
• 40 dkg mrkve
• 2 dcl crnog vina
• 2 žlice senfa
• 1 ljuti feferon
• 5 suhih šljiva
• žličica slatke crvene paprike
• sol i papar
• ružmarin, lovor
• 4 zrna svježeg češnjaka
• 15 dkg domaćeg špeka
• svinjska mast


Priprema
Crveni luk i mrkvu narezati te dinstati na svinjskoj masti oko 2 sata. Dodati meso narezano na komade i posoliti. Kuhati, uz stalno podlijevanje vodom ili temeljcem. Nakon dva sata reducirati tekućinu, začiniti sa senfom, ružmarinom, lovorom, crvenom paprikom i paprom. Dodati narezani ljuti feferon te cijele suhe šljive. Zaliti crnim vinom. Dodati češnjak i domaći špek te dvije žlice brašna. Završno podliti vodom ili temeljcem, kuhati još 30 minuta.


Njoki od krumpira – prilog
• 2 kg kuhanog krumpira u kori
• 3 jaja
• 150 g maslaca
• soli
• brašna po potrebi


Priprema
Očistiti krumpir od kore i zgnječiti ga dok je još mlak. Dodati maslac, jaja, soli te postepeno dodavati brašna. Zamijesiti tijesto homogene teksture. Narezati tijesto na četiri dijela, svaki izvaljati u dužinu te narezati na debljinu od 1 cm. Rukom izvaljati njoke od svakog komadića. Staviti kuhati u zavrelu vodu dok njoki ne isplivaju na površinu vode.


Lovački njoki
• 1 kg kruha
• 4 zrna češnjak
• 10 dkg špeka
• svježi peršin
• 4 jaja


Priprema
Narezati kruh na kockice. Isjeckati češnjak i peršin. Narezati špek na sitne kockice. Sve nasjeckane sastojke dodati u narezani kruh. Dobro izmiješati smjesu te dodati jaja. Promiješati i oblikovati knedle. Uvaljati u brašno i staviti kuhati u zavrelu vodu. Uslast!



Mladi vepar s mahunama


Recept potpisuje: Gostionica Kauzlarićevi dvori, Delnice


Sastojci za 4 osobe:
• 700 g mladog vepra od buta
• 10 zrna češnjaka
• 1 veća kapula
• 1 dcl ulja ili svinjske masti
• 4 mrkve, od toga tri narezane na kocke
• 100 g korijena celera narezanog na kocke
• 1 stabljika zelenog celera
• 1 grančica svježeg ružmarina
• 4 grančice svježeg timijana
• 2 lista lavora
• 0,5 l temeljca od divljači
• 0,2 l crnog vina
• sol i papar
• crvena ljuta i slatka paprika


Prilog:
• 600 g kuhanih mladih mahuna (stročje)
• 100 g dimljene na trakice narezanog špeka
• 1 manja glavica crvenog luka narezanog na rezance


Priprema
Meso mladog vepra oprati i očistiti od svih žilica. Tankim nožem u mesu napraviti rupu u koju se nabode mrkva u komadu, zeleni celer i češnjak. Posoliti i popariti. U dubljoj posudi na zagrijanoj masnoći zapeći meso sa svih strana do zlatno-žute boje. Izvaditi na tanjur. Na masnoći gdje se peklo meso prodinstati crveni luk dok ne počne venuti te dodati celer i mrkvu. Kratko pirjati, dodati timijan, lovor i ružmarin.


Posoliti, dodati ljutu i slatku papriku te podliti temeljcem od divljači. Kad prokuha, dodati vino. Kad sve dobro provri, dodati meso vepra, smanjiti vatru i kuhati cca oko sat do sat i deset minuta tj. dok meso ne omekša. Meso izvaditi, a umak pasirati štapnim mikserom. Ako je umak pregust, razrijediti ga temeljcem od divljači. Dok nam se meso priprema, u tavu staviti masnoću dodati crveni luk. Kad počne venuti, dodati špek koji mora zarumeniti.


Dodati mahune, posoliti i popratiti. Dodati slatke i ljute paprike, po vlastitom ukusu. Kratko propirjati te podliti povrtnim temeljcem. Kuhati dok se tekućina ne reducira. Meso narezati, servirati na tanjur uz malo umaka te sa strane servirati mahune. Uslast!



 


Štrudla od borovnica


Recept potpisuje: Hotel Bijela Ruža, Ravna gora


Sastojci za 12 štrudli:
Tijesto
• 3 kg brašna
• 1.5 dcl ulja
• 0.7 dcl octa
• prstohvat soli
• 3 jaja
• 1.5 l vode mlake vode


Smjesa:
• 1.3 kg borovnica
• 0.3 kg šećera
• 0.2 kg krušnih mrvica


Zamijesiti tijesto na srednju tvrdoću. Kad se tijesto počne odljepljivati od daske, onda napraviti 4 jednake kuglice i staviti u ulje da odstoje nekoliko sati. Nakon toga razvući kuglice tijesta tanko. Dodaju se borovnice koje se prethodno lagano spoje sa šećerom, zatim se dodaju krušne mrvice. Tijesto zarolati te narezati na 4 jednaka dijela, krajeve stisnuti tijestom i staviti u nauljeni pleh.


Peći 45 min na 180°. Izvaditi iz pećnice da se malo ohladi i štrucu narezati na 3 jednaka dijela. Po želji servirati uz kuglicu sladoleda. Uslast!



 


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Turistička zajednica Gorskog kotara.