Miriše na kolačiće

Gingerbread zobena kaša: Idealan doručak za zimska jutra

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ovo je također izvrstan doručak za spremanje unaprijed

Melasa, đumbir, cimet, muškatni oraščić, klinčići i piment – ti slatki i začinjeni mirisi mogli bi vas natjerati da pomislite na kolačiće, ali što je s tim da ih umjesto toga stavite u doručak? Točnije, što je s vašim zobenim pahuljicama? Vrlo je svestran doručak, ali teško je odoljeti dodavanju okusa medenjaka za blagdane (ili tijekom cijele zime) kako bi se napravile zobene pahuljice. Začini griju, dobro se slažu sa zobi, a ukusan je i hranjiv način da započnete dan i razbudite nepce.


Ove zobene pahuljice se vrlo brzo i jednostavno pripremaju i zahtijevaju samo nekoliko sastojaka od običnih zobenih pahuljica. Možete koristiti mješavinu začina ili jednostavno upotrijebite žličicu začina za pitu od bundeve ili pitu od jabuka, koji su vrlo slični kombinaciji u ovom receptu. Količine slobodno prilagodite svojim željama.


Ovo je također izvrstan doručak za spremanje unaprijed. Može se čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Možete ga jesti hladnog ili ga podgrijati direktno na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.


Sastojci


  • 1 3/4 šalice mlijeka
  • 1 šalica zobi
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica melase
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenih klinčića
  • 1/8 žličice mljevenog pimenta
  • Orašasti plodovi, za ukras

Priprema


Započnite zagrijavanjem mlijeka u srednjem loncu na srednjoj vatri. Zagrijte dok otprilike ne proključa. Dodajte sol. Dodajte zob i promiješajte da se sjedini. Dodajte smeđi šećer, melasu, cimet, đumbir, klinčić, sol i piment pa smanjite vatru. Kuhajte, povremeno miješajući, oko pet minuta ili dok zob ne upije većinu mlijeka. Maknite s vatre i odmah poslužite. Na vrh stavite nasjeckane orašaste plodove ili nasjeckani ušećereni đumbir za dodatni začin.