DOBRO JE ZNATI

Vjerovali ili ne, ali svaki obrok ima bolji okus zbog ovog malog trika

Mija Dropuljić

obrok

obrok

Rezultati jednog istraživanja su pokazala kako zbog jedne male promjene koju svatko može uvesti svaki obrok ima bolji okus.Postoji li neko univerzalno pravilo zbog kojeg svaki obrok ima bolji okus? Vjerojatno pri tome mislite na pojedine začine ili način na koje treba pripremati ili kuhati. Jedna studija je pokazala da to apsolutno nema nikakve veze. Za bolji okus hrane zadužena je tek jedna stvar za koju nam je potrebno svega jedna sekunda.


Molim vas, sjedite dok jedete


Možda vam se čini čudno, no jesti u sjedećem položaju ili dok stojimo ima velikog utjecaja na naše poimanje okusa. Stručnjaci sa Sveučilišta Sjeverna Florida su proveli istraživanje koje je objavljeno u Journal of Consumer Research i s kojim su htjeli doznati je li položaj u kojem konzumiramo hranu utječe na naš osjet okusa. Kako Freundin.de prenosi, čini se da položaj našeg tijela ima ogroman utjecaj na naš doživljaj hrane.


Rezultati su pokazali da hrana ima bolji okus ako pri njenoj konzumaciji sjedimo. Stručnjaci su istraživali koliko orijentacija i naše držanje u različitim pozicijama utječe na naše senzore okusa. Istraživanje je pokazalo da dok stojimo i jedemo naše tijelo luči hormon stresa, a to utječe negativno na osjet okusa.
Stručnjaci objašnjavaju kako dok stojimo prebacujemo težište na donji dio tijela. Zbog toga srce jače radi kako bi jednako opskrbio i donji i gornji dio tijela. Kao posljedica toga dolazi do ubrzavanja srčane frekvencije što utječe na dijelove u mozgu, a rezultati svega jest lučenje hormona stresa. Cijela lančana reakcija negativno se odražava na naš osjet okusa.


Što smo naučili? Najbolje je jesti dok sjedimo. To nije važno samo zbog boljeg okusa hrane nego i zbog cjelokupnog zdravlja organizma. Naime, dok sjedimo smo više svjesni onoga što konzumiramo. Kao posljedica toga jedemo sporije, više žvačemo hranu što pozitivno utječe na probavu i svjesniji smo osjećaja sitosti, što znači da smanjujemo mogućnost prežderavanja i unosa nepotrebnih kalorija.


Sve u svemu – jesti za stolom ima brojne beneficije stoga idući put kada poželite jesti nešto s nogu, zastanite i uživajte u hrani. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno.