Manifestacija

Ovog vikenda Central Istria Spirits Days – Dani destilata u središnjoj Istri

Portal Novi list

Otkrijte okuse i mirise destilata središnje Istre

Otkrijte okuse i mirise destilata središnje Istre ovog vikenda 2. i 3. prosinca u destilerijama Koraca, Kotal, Krulčić i Old School Distillery. Hladniji dani su ispred nas a ljubitelje destilata očekuje prava poslastica za zagrijavanje – osim kušanja vrhunskih destilata moći ćete se i sami okušati u postupku destilacije


U Destileriji Krulčić nadomak Lindara danas je najavljeno prvo izdanje manifestacije Central Istria Spirits Days – Dani destila u središnjoj Istri, koja se po prvi puta održava na području središnje Istre, ali je ujedno i prva tog tipa u Istri te u čitavoj Hrvatskoj.


Konferenciji za medije prisustvovali su predstavnici destilerija – Albert Koraca (Koraca), Armando Lušetić (Kotal), Renato Krulčić (Krulčić), Tatiana Ljubešić (Old School Distillery) te direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti.


Manifestacija Central Istria Spirits Days – Dani destilata u središnjoj Istri bit će održani ovog vikenda, 2. i 3. prosinca 2023. u vremenu od 13:00 do 19:00 sati u destilerijama Koraca/Karojba, Kotal/Cerovlje, Krulčić/Pazin i Old School Distillery/Sveti Lovreč.


Prema riječima Renata Krulčića iz Destilerije Krulčić, ujedno i predsjednika Udruge proizvođača rakija Lambik, njihova obiteljska destilerija djeluje od 2006. godine, a posebno su ponosni na svoj prepoznatljivi teranino, liker od vina terana, voća i rakije, kojeg uz bogatu ponudu ostalih destilata možete probati te sami i pripremiti ovog vikenda u sklopu ove manifestacije u njihovoj kušaonici nadomak Lindara.


„Naš poseban recept za teranino sažima pravi duh Istre, spajajući smjelost terana s suptilnom slatkoćom voća i pitkoćom rakije. To je pravi prikaz bogatog vinarskog naslijeđa regije i strasti koja je sadržana u svakoj boci“ – veli Krulčić.


Destilerija Koraca u Motovunskim Novakima, svoje proizvode spravlja na tradicionalan način, a u ponudi imaju 20-ak različitih etiketa te su jedini su na hrvatskom tržištu proizvođači viskija i ruma, a za vikend premijerno će predstaviti svoj vermut.„Svaki liker priča svoju zanimljivu priču, a iz ljubavi prema tradiciji i prirodi kreiramo kvalitetne i autohtone istarske proizvode“ istaknuo je Albert Koraca.


Armando Lušetić iz Destilerije Kotal veli da su oni mala obiteljska destilerija, koja se drži recepta da nema dobre rakije bez najkvalitetnije sirovine.


„Naše su rakije medežije u kojima nije prisutna nikakva kemija, poštujemo tradiciju pri kuhanju istih.“


Uživanje u domaćim rakijama Destilerije Kotal moguće je u Konobi 2.Peron u Cerovlju, a od 6 etiketa koje proizvode Lušetić ističe rakiju od kadulje. Old School Distillery je brand obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ljubešić, koji seže unazad stotinjak godina, a u svojoj ponudi nude likere, rakije i ginove.


Od njihove ponude Tatjana Ljubešić izdvaja kavni liker Correttino, koji nastaje maceriranjem vrhunske talijanske kave u vinjaku. Destilerija je opremljena specijalno dizajniranim suvremenim peterofrakcijskim kotlom za proizvodnju destilata.


Old School Distillery nalazi se u Svetom Lovreču, a moguće ih je individualno svakodnevno posjetiti te su po dogovoru mogući i prikazi destilacije uz mogućnost spravljanja vlastitih pića.


Cilj projekta posjetiteljima je pružati doživljaj samostalnog spravljanja destilata u našim destilerijama te naravno degustaciju istih, navela je Kantaruti te napomenula kako je manifestacija osmišljena da bi se dalje radilo na isticanju autohtonih proizvoda i običaja, promociji destilata središnje Istre i stavljanju naglaska na važnost običaja s uključenom pričom i prikazom tradicionalnog načina proizvodnje rakija.


„Idealna je ovo prilika za degustaciju destilata lokalnih proizvođača, ali i da one koje vam se posebno svide ponesete sa sobom kao suvenir, poklon za nadolazeće blagdane ili pak poslasticu za nazdraviti u posebnim trenucima“ – rekla je Kantaruti.


Degustacije destilata u sklopu manifestacije su besplatne, a svoj dolazak poželjno je najaviti na kontakte navedene u promotivnim materijalima TZ središnje Istre, odnosno na kontakte uključenih destilerija.


Organizator je TZ središnje Istre, a suorganizator Udruga proizvođača rakija Lambik, uz financijsku potporu UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.


Više informacija o manifestaciji možete pronaći OVDJE.