PRIČA O PINCI

Kako je pinca postala kraljica blagdanskog stola, zašto je u nekim krajevima zovu sirnica i zašto se u nju dodavao šafran?

NL PromoStiže nam proljeće, a s proljećem njegovi vjesnici, prve laste i – Uskrs. Kako svaki blagdan usko vežemo uz jela na stolu, Uskrs ne može proći bez mladog luka, šunke i jaja te kraljice blagdanskog stola – pince – svima omiljenog slatkog dijela gozbe!Puno različitih naziva, oblika i okusa


Tradicionalno se priprema u cijeloj Hrvatskoj, no pod različitim nazivima. Neki je zovu uskrsna pogača, a u Zagorju, Prigorju i Turopolju dobila je ime jajarica – zbog svoje žute boje.
U Dalmaciji je poznata kao sirnica, iako sir nema nikakve veze s njom. Pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca i da je zato ostalo ime sirnica.


Pinca se mijesila od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, a dodatni okus davale su joj grožđice, naribana korica domaćeg limuna ili naranče, rum, kao i domaći prošek, cijenjeno desertno vino, koje se po želji dodavalo u tijesto.


Nekad je ona bila po okusu više nalik kruhu jer se nije koristilo nikakvo sladilo, pa se pretpostavlja da od tud potječe naziv pinca, odnosno pinka (štruca kruha).


Drugi pak tvrde da je pinca zbog toga što je urezana tj. uštipnuta škarama na vrhu. Naime, pinca svoj karakteristični izgled duguje jednostavnom urezivanju križa ili pak trokrake zvijezde u prethodno oblikovano tijesto. U nekim krajevima pincu razrežu po sredini kako bi unutar nje stavili pisanicu.Pinca kroz povijest


Pinca ima zaista dugu tradiciju i peče se od davnina. Navodno je potekla iz doba Mletačke Republike pojavom dizanog tijesta. U povijesti, slastice i kolači bili su luksuz, koji su si mogli priuštiti samo određeni slojevi društva ili su se pekli samo za posebne prigode kao što su najveći blagdani.


Ovo se uskrsno pecivo pripremalo s mnogo pažnje i nosilo na Veliku subotu na blagoslov u crkvu s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs, a gostima se poklanjao kao znak dobrih želja. Pinca se pekla na ognjišću pod čripnjom (pekom) ili u krušnim pećima. Kasnije u špaherima.


Tradicija u suvremenom ruhu


Ako ste u vremenskoj stisci ili dosad niste bili spretne ruke kada je riječ o pripremi pince, ovu poslasticu možete potražiti i u gradu te se tako riješiti muke i uštedjeti vrijeme.Ako još niste, svakako probajte PIKO Pincu rađenu po tradicionalnom tajnom receptu s modernim štihom, bogatog okusa i bez umjetnih aroma i zaslađivača.


Tijesto je puno, na dodir kompaktno i čvrsto, onakvo kakvo bi bilo da pincu pečete kod kuće. Tijestu su dodane grožđice i mendule,odnosno bademi.


Pinca se priprema ručno, od domaćeg 100  % Tonka maslaca i odabranih svježih jaja – baš kao što su nekada to radile naše none. Pinca upakirana tako da je možete i nekom odnijeti na dar u znak, već spomenutih, dobrih želja – u celofan zavezan ukrasnom slamom, uz sa strane vidljiv logo na kartončiću.


Piko Pince potražite u svim PIKO butigama te na ostalim prodajnim mjestima poput Plodina, Konzuma, Brodkomerca i Gavranovića. Ako želite oduševiti svoje ukućane uskršnjom poslasticom, na vama je da budete brzi i ugrabite svoju slasnu pincu prije nego što se za uskrsni vikend sve rasproda.


A za uskršnjim stolom podijelite našu priču o pinci – kraljici blagdanskog stola!


pinca