Novitet

Jeste li čuli za kruh od zrikavaca? Pun je proteina, ali nije za svakoga

P. N.

Foto PIXABAY

Foto PIXABAY

Kruh s brašnom od zrikavaca ima veliku količinu proteina jer to brašno u 70-postotnom udjelu čine kvalitetni proteini, esencijalne aminokiseline i masnoće (omega 3 i omega 6)

 


Zadnjih dana na portalima se pojavila vijest o kruhu od zrikavaca. Nije riječ o vicu. Naime, talijanski pekari proveli su eksperiment koristeći brašno od zrikavaca koje dolazi iz Vijetnama, ali uskoro će – čim u talijanskom ministarstvu budu spremna  sva odobrenja za proizvode koji sadrže kukce – biti ispečen prvi kruh s brašnom od zrikavaca iz talijanske regije Piemonte, javlja ANSA.


 


Proizvodnja kreće u ožujku


 


Vijest donosi, godinu dana nakon otvaranja lokala Tellia Lab u Torinu, 32-godišnji pekar Enrico Murdocco, specijaliziran za kruh. Murdocco je započeo svoje istraživanje izradom kruha s brašnom od zrikavaca (acheta domesticus). “Mi pokušavamo mijesiti kruh s brašnom koje distribuira talijanska farma Cricket Farm u mjestu Scalenghe (Torino) i želimo shvatiti na koje ga načine još možemo koristiti u pekarstvu”, rekao je Murdocco. Proizvodnju ovog kruha planira pokrenuti u ožujku.



U lokalu Tellia Lab brašno od zrikavaca Murdocco stavlja u tijesto u malom postotku, miješajući ga sa pšeničnim nerafiniranim brašnom, “ali kruh s brašnom od zrikavaca očito nikad ne može zamijeniti  tradicionalni kruh. Kruh s brašnom od zrikavaca ima veliku količinu proteina jer to brašno u 70-postotnom udjelu čine kvalitetni proteini, esencijalne aminokiseline i masnoće (omega 3 i omega 6). Ovo brašno zanimljivo je također jer je bogato vitaminom B12, željezom, fosforom, natrijem, kalcijem i vlaknima”, objašnjava Murdocco.


Za sportaše i osobe na visokoproteinskoj dijeti


 


Murdocco planira s vremenom obogatiti ponudu proizvodima na bazi brašna od zrikavaca te sklopiti partnerstvo i suradnju s nutricionistima. “Riječ je o proizvodima uglavnom namijenjenima sportašima ili onima koji se pridržavaju dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i velikim udjelom proteina”, pojašnjava Murdocco.


Cvrčci i brašno od zrikavaca u pakarnici Fazer bakery u Helsinkiju / Reuters


Brašno od zrikavaca može se koristiti pri izradi tjestenine, pri kuhanju povrtnih juha, pri izradi čokolada i kuhanju salsi. Ono dakle može poslužiti kao dodatni sastojak mnogih jela, kako bi im se dodali proteini. No ukoliko neki pakirani proizvod sadrži brašno od zrikavaca to treba biti istaknuto na etiketi, zajedno s upozorenjem za osobe alergične na školjke, mekušce i grinje, jer su oni slični zrkivacima po proteinskom sastavu, piše Il Corriere della Sera.


 


Cijena kruha 18-20 eura po kg


 


Iako je mladi pekar već naišao na kritike na društvenim mrežama, ima i onih koji su odmah htjeli kušati njegov kruh na bazi brašna od zrikavaca. No zasad je to nemoguće; trebat će pričekati ožujak. Cijena je ipak već poznata. “Računajući da brašno od zrikavaca kupujem po cijeni od 35 eura po kilogramu, kruh s ovim brašnom stajat će od 18 do 20 eura po kilogramu”, rekao je Murdocco. Znači, dvostruko više nego tradicionalni kruh, zaključuje Il Corriere della Sera.