Mama Drama

Ideja za nedjeljni desert: Mileram torta s malinama oduševit će vas okusom

Ivana Kocijan



Ideju za savršeni nedjeljni desert pronašli smo na food blogu Mama Drama. Isprobajte i sami- oduševit će vas okusom!


Mileram torta s malinama


Sastojci za tijesto: 10 dag maslaca, 10 dag šećera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 25 dag glatkog brašna


Krema: 5 dl mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 24 dag šećera, 90 dag milerama




Žele od malina: 25 dag smrznutih malina, 70 grama šećera, 1 bourbon vanilin šećer, pola vrećice mljevene želatine


Mousse od malina: 30 dag smrznutih malina (mogu i svježe), 10 dag šećera, 2 dl slatkog vrhnja za šlag, pola vrećice mljevene želatine


Priprema: Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Odvojite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije, tri minute, ostavite da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte. Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa s tim da morate računati 3 cm više da vam uhvati i visinu ruba kalupa. Ako rubovi padaju, premažite ih s malo vode. Zatim izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, 60 minuta. Kada je pečena, krema će se lagano tresti, ali kako se bude hladila, stisnut će se. Tortu pustite da se dobro ohladi.


Želatinu prelijte s dvije žlice hladne vode i pustite 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite zakuhati dok se maline ne raspadnu i šećer ne otopi. Ako želite, smjesu možete propasirati. U vruće dodajte želatinu koju malo otopite na vatri. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno stavite papir za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se skroz ne stisne. Kada se žele stisnuo, stavite ga na kremu od milerama, opet ću ponoviti, torta mora biti ohlađena.


Maline prokuhajte zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitnite i procijedite kroz fino cjedilo. Zatim ohladite dobivenu smjesu. Želatinu prelijte s dvije žlice vode, pustite 5 minuta te je malo zagrijte da se otopi i izlijte u dobivenu smjesu. Izradite šlag te u njega dodajte smjesu od malina i želatine. Kada dodate smjesu, promiješajte je kuhačom jer miksanjem biste dodatno aktivirali želatinu i napravili kaos. Lagano promiješajte i mousse premažite preko želea i mileram kreme. Tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili još bolje cijelu noć.