SVE JE VEĆ POPUNJENO

FOTO Prvi smo ušli u wine bistro Hidden chefa Denija Srdoča, otvara vrata u petak: Nova Rijeka gastronomije

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Želim da Hidden bude mjesto na kojem će se gosti ugodno osjećati. Pomalo skriveni, zaštićeni od gradske užurbanosti te uz mala jela i dobra vina ispredati dobre priče, ističe Srdoč

Na žalost, za petak ne, sve je popunjeno, nešto je mjesta ostalo za subotu, dok je od utorka, jer nedjeljom i ponedjeljkom smo zatvoreni, u 12 sati moguće rezervirati stol.


Iako se wine bistro Hidden, ponajboljeg hrvatskog chefa, ili da ne ljutimo bogatstvo hrvatskog jezika – kuhara Denija Srdoča tek otvara u petak 14. travnja u 17 sati, velik je broj gastronomskih sladokusaca već itekako zainteresiran kako bi među prvima iskusio što to nudi jedan od najmodernijih riječkih gatronomskih hramova.


Štoviše, usudili bismo se čak reći da je Srdočev dolazak u središte Rijeke možda i inicijalna točka promjene percepcije gastronomije Rijeke.


Drugačija gastronomska Rijeka


Iako i danas, kao što je to bilo i desetljećima unatrag, u Rijeci ima nemalo lokala koji se mogu pohvaliti dobrom kuhinjom, u modernom smislu, dakle onom koji ima ambicije mijenjati ustaljene hrvatske gastronomske puteve, otvaranje Hiddena je ipak temeljni kamen jedne druge i drugačije gastronomske Rijeke.


K tome, dolazi na neki način i u zadnji čas s obzirom da je u najstrožem središtu grada došlo do opasnog popuštanja baznim oblicima fast food populizma.



– Kako sam i najavljivao, želim da Hidden bude prije svega mjesto na kojem će se gosti ugodno osjećati. Pomalo skriveni, zaštićeni od gradske užurbanosti te uz mala jela i dobra vina ispredati dobre priče, ističe Srdoč.


Hidden se za tako nešto nalazi na idealnoj poziciji. Smješten u ulici Andrije Medulića, odmah uz oglasni odjel Novog lista, odnosno nedaleko ulice koja povezuje katedralu sv. Vida i Kosi toranj, dakle na jednom od najvažnijih turističkih dijelova riječkog Starog grada. Silno blizu svemu, a opet – malo odmaknut.



– Želim da ovdje bude glasno, a ugodno, da se uživa u vinima kojih imamo oko 150 etiketa, polovica je domaćih polovica stranih, ali da se uz to uvijek i nešto konzumira, da se vina sljubljuje s malim, ili velikim ovisno o tome koliko je tko gladan, jelima.


Mjesta ima za 50 ljudi, a osnova gastronomske poruke je moj klasični kuharski stav koji inzistira na reinterpretaciji naše tradicije.


Iz mora i vrta, pojašnjava nam Srdoč dodavši kako će u lokalu posao pronaći osam kuhara i konobara.



Ono što je također atipično za današnju riječku ugostiteljsku priču koja kaže kako velika većina njezine ponude i imaginacije završava s krajem marendi, Hidden se otvara tek nakon toga, u 12 sati, a radi do kasno, sve tamo do 23 sata.


– Od poslovnih dogovora do večernjeg druženja. Uz dobra vina na čaše i jednakih takva jela. Da ne bude skupo, ali da bude ugodno, istaknuo nam je Srdoč u užurbanosi zadnjih priprema za početak rada svog lokala.


Koji će pomoći, iskreno se nadamo, uvrštenju Rijeke na obavezne hrvatske gastronomske itinerare.


Mural Filipa Miletića


U duhu svoje kreativnosti i otvorenosti, Srdoč je oslikavanje velike plohe šanka Hiddena povjerio mladom riječkom umjetniku Filipu Miletiću koji je crnu plohu šanka oslikao akrilnim bojama.



Student druge godine riječke Akademije primijenjenih umjetnosti kojem podjednako dobro idu slikarstvo i kiparstvo, napravio je pravi riječki mural na kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost – od morčića do “eševa” i lučkih dizalica – ali s jednom hedonističkom porukom u svom središtu.


U svakom slučaju, još jedan itekako dobar iskorak, posveta Rijeci i smjeru u kojem se želi razvijati.