Novi dućan u Zagrebu

FINE STVARI Trgovina i učionica za plemenite destilate

Siniša Pavić

Foto Sanjin Kaštelan

Foto Sanjin Kaštelan

Nisu ova pića luksuz kao nekada i sve je više relativno nove, mlade publike koja želi znati o destilatima čim više, dobiti traženu informaciju što se i kako pije te na koncu odabrati ono što im je po guštu. Mi smo za njih spremni, poručuje Ivkić



 


 


To da je Zagreb bogatiji za novu trgovinu možda i nije neka vijest, možda nekom nije ni vab to što se trgovina zove “Fine stvari” kad već finim stvarima mami, ali vijest jest kada direktor tvrtke “Fine stvari” Zlatko Ivkić za službenog otvaranja dućana poruči kako želi da on bude mjesto susreta i edukacije svih poklonika finih pića. Zagreb je praktički dobio trgovinu i učionicu u jednom. 




Onako kako je početkom 90-tih dao velik obol u građenju vinske scene učinivši da je danas i onih što dobra vina rade, onih što dobra vina nude i onih što dobra vina piju popriličan broj, Ivkić kani učiniti isto ne bi li li poklonika plemenitih destilata bilo čim više. Jer, kako reče, nisu ova pića luksuz kao nekada i sve je više relativno nove, mlade publike koja želi znati o destilatima čim više, dobiti traženu informaciju što se i kako pije te na koncu odabrati ono što im je po guštu. „Mi smo za njih spremni”, poručuje Ivkić, pri tom najavljujući i prve radionice.


Zlatko Ivkić u trgovini Fine stvari / Foto_Sanjin Kaštelan


Zanimljiv je da Ivkiću maloprodajni dućan i nije bila prvotna namjera. Uvoz i distribucija sasvim su fino išli kroz veleprodajne kanale, što potvrđuje i suradnja s većinom ponajboljim hrvatskih hotela, restorana i barova. Pandemije je samo ubrzala odluku da se doda još jedan kanal prodaje, web shop, dok je fizički dućan svojevrsna točka na i. S druge pak strane, istaknuti će Ivkić kako se priča gradila polako, od 2014. godine, počelo se s japanskim viskijima, meskalima, džinovima da bi se danas suradnja s tad malim garžnim destilerijama, obiteljskim manufakturama iz Francuske, Japan, Škotska i SAD, pokazala dobrom i mudrom s obzirom da su ti garažni igrači stasali u velike igrače.   


Kako bi edukacije mogle izgledati uz Ivkića je posjetiteljima pokazao Hrvoje Šerkinić, izvezli su njih dvojica zanimljivu priču o svemu što se kušalo, dok je Filip Horvat, chef restorana Theatrium, demonstrirao kako se destilate uparuje s dobrim zalogajem. Elem, da Zagreb ima novu trgovinu možda i nije vijest, ali vijest jest da je metropola dobila mjesto gdje se bez srama može pitati sve o vrhunskim destilatima, i to posve dobra za ono što se uvriježilo zvati kultura pijenja.