Slatko i fino

Džem od ruže obogatit će vaš jelovnik: Imamo jednostavan, a tako slastan recept!

Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Slatko zadovoljstvo idealno za uživanje u trenutku.Gastro trendovi u posljednje vrijeme na stol donose neobične kombinacije, spajaju nespojive okuse i mirise te obogaćuju jelovnik začinima i sastojcima iz različitih dijelova svijeta.


Nastavno na to, naša trpeza postaje bogatija i raskošniji, a obroci još zdraviji i raznovrsniji. Zašto bi džem trebao biti samo od šljive ili jagode? Obogatite svoj stol dekadentnim laticama ruže i pretvorite ih u namaz koji će u vaša jela unijeti posebnu dozu slatkoće i uživanja u delikatnim okusima.


Ovaj domaći džem od latica ruže jednostavan je ukusan recept napravljen od latica divlje ruže, savršen za tost, pogačice, peciva ili palačinke, ali i uz sladoled ili kolače. Slatko zadovoljstvo idealno za uživanje u trenutku.


džem-od-ruže

FOTO/Pexels


Recept za džem od ruže
Sastojci


  • 1 ½ šalice filtrirane vode
  • 2 šalice latice divljih ruža
  • 2 šalice šećera
  • 3 žlice svježeg limunovog soka
  • 1 žličica voćnog pektina

Upute


Stavite vodu i ruže u tavu. Lagano pirjajte 10 minuta. Dodajte 1 ¾ šećera u latice za pirjanje. Promiješajte da se otope kristali šećera. Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna.


Obratite pažnju na raskošnu živu boju koja se pojavljuje. Pustite na laganoj vatri 10 minuta. U posudi pomiješajte preostali šećer i pektin.


Džem-od-ruže-

FOTO/Unsplash


Dok miješate džem dodajte mješavinu pektina i šećera posipanjem, kako bi se osiguralo da se pektin ujedini bez da se stegne.


Nastavite pirjati 20 minuta. Čini se da će pekmez biti prilično labav, učvršćit će se kako odlazi, ali ostaje više svilenkastog sirupa s mirisnim laticama.


Ovo se čuva 2 mjeseca u hladnjaku, također se lijepo zamrzne, a konzerviranje je uvijek sjajna opcija.