50 shades of hunger

GASTRO IZAZOV: Uz Ivanu Roginić naučite napraviti kremšnite, pa čak i one u čašama

Mija Dropuljić

Foto: iStock, IG

Foto: iStock, IG

Ivana Roginić otkriva kako napraviti kremšnite u čašama

Kremšnite su ultimativna slastica koju vole i mlado i staro. Slobodno možemo reći kako su one dio naše slastičarske kulture. Svatko ima svoje mišljenje što su dobre kremšnite, ali često kada je izrada kod kuće u pitanju zakažemo. Nekako je lakše kremšnite kupiti u omiljenoj slastičarni. Koja je tajna dobrih kremšnita i kako ih napraviti, vjerovali ili ne, u čašama, otkriva gastro blogerica Ivana Roginić koja stoji iza 50 shades of hunger


Teško da postoji osoba koja barem jednom nije isprobala kremšnite. Isto tako je teško da je ta osoba stala samo na jednima. Kremšnite su omiljene, diljem Hrvatske i u svako doba godine.


kremšnita

FOTO: iStock
Kremšnite su popularne diljem regije


“Teško mi je govoriti u ime svih ljudi, no rekla bih da veliki broj nas voli kremaste deserte, a kremšnite su upravo to, vrlo kremaste, a osim toga i prilično jednostavne, od sastojaka koje skoro svi volimo i lako su nam dostupni i cijenom prihvatljivi. Ja osobno volim taj spoj lisnatog tijesta i lagane vanilija kreme i šlaga.


Ne priznajem kremšnite bez lisnatog, kao i tzv. Zagrebačke kremšnite, koje na vrhu umjesto lisnatog tijesta imaju čokoladnu glazuru”, za početak ističe Ivana.


Kada je neka slastica toliko popularna, oko nje se uvijek lome koplje. Svatko se kune da njegova baka ili mama rade najbolje kremšnite. No, postoji li onaj baš pravi recept za kremšnite?


“To je uvijek tako, ukusi se razlikuju i ljudima je nekako u krvi da misle da je baš njihov način i njihov recept jedini ispravan 🙂 Uvijek ima iznimaka, naravno. Ja prva volim isprobati razne verzije nekog recepta, prilagoditi ga sebi i svom ukusu, ali ne namećem to drugima.


E sad, kruže razni recepti za kreme i svaka je fina na svoj način, no po meni, svakako je pogrešno reći da u prave kremšnite ide krema od pudinga. Za neku brzu opciju može proći svakako i sama nekad tako radim. No, pogrešno je reći da je to pravi recept za kremšnite”, objasnila je Ivana.


FOTO: iStock
Kremšnite možete izraditi i od puding kreme


Kremšnite možemo doslovno kupiti u skoro svakoj slastičarni te zbog toga često jednostavno odlučimo nikad ne isprobati napraviti svoje. No, Ivana uvjerava kako je izrada ove slastice lagana.


Kako napraviti kremšnite u čašama?


Za izradu kremšnita nisu potrebni nikakvi egzotični sastojci koje je teško nabaviti. Dapače, garantiramo da ih sve imate već u svojoj kuhinji.


“Za izradu kremšnita potrebno nam je lisnato tijesto (ja ga ne radim sama, priznajem, koristim kupovno i samo ga ispečem). Za kremu, potrebna su jaja, mlijeko, šećer, vanilin šećer, gustin, malo brašna i šlag – ako ne volite, možete ga i izostaviti.”


FOTO: iStock
Lisnato tijesto možete i kupiti


Ivana je nedavno na svojim društvenim mrežama predstavila kremšnite u čašama koje su nam odmah zapele za oko. Što se tiče samog ukusa i sastojaka ne razlikuju su od onih klasičnih.  


“Prije svega, razlikuju se po postupku izrade, ne potpuno, no ipak ima razlika, a zatim, naravno, najviše po prezentaciji, odnosno serviranju. Ne koristimo kalup, ne režemo lisnato nego trgamo rukama kad je pečeno te lisnato stavljamo u tri sloja, znači i u sredinu i između krema.


Ivanin recept za kremšnite u čašama


Ivana predlaže dva recepta, onaj za klasične kremšnite, ali i one “lažne” s pudingom. 


“Kremšnite s pudingom su također jako ukusne i nisu nimalo žilava ni ‘pudingaste’ i super je zamjena ako ne želite ili ne smijete koristiti jaja.”



Sastojci:


  • 1 paket lisnatog tijesta

Klasična krema :


  • 1,5 l mlijeka
  • 9 žumanjaka
  • 15 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 22 dkg brašna (dio zamijenite škrobnim brašnom)
  • 9 bjelanjaka
  • 15 dkg šećera

Priprema:


  1. Zakuhajte mlijeko.
  2. Žumanjke, vanilin šećer i šećer dobro izmiješajte mikserom, dodajte brašno – ja obično dio količine brašna zamijenim škrobnim brašnom  (oko 100 g) kako bi krema bila lakša. No, ako nemate, možete raditi i po receptu.
  3. Smjesu ulijte u provrelo mlijeko i nastavite kuhati u vodenoj kupelji (obično uronim visoki dublji lonac u onaj plitki koji malo ispunim vodom).
  4. Kuhajte lagano miješajući, isprva mikserom, a onda je dovoljno malo miješati dok se krema ne zgusne (obično oko 10-15 minuta). Gustoću kreme provjerite tako da kapnete malo na tanjurić, te ako se ne prelijeva kad ga nagnete gotova je.
  5. Zatim istucite bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg, dodajte drugu polovicu šećera i još malo miješajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Tada ga lagano ručno umiješajte u vruću smjesu žumanjaka. 

Krema s pudingom :


  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g maslaca
  • 1 vrećica šlaga u prahu


Priprema:


  1. Odvojite 200 ml mlijeka, ostatak stavite u lonac na laganu vatru. 
  2. U odvojenom mlijeku razmutite pudinge i šećere te zakuhajte u mlijeku kad zavrije. Miješajte jako i brzo da ne dobijete grudice. Kad se smjesa zgusne, kao i inače kada kuhate puding, maknite s vatre i u još vruće umiješajte maslac. 
  3. Kremu hladite na sobnoj temperaturi, najbolje preko noći. U ohlađenu umiješajte šlag prah, kako biste dobili laganu i prozračnu kremu.

Kako servirati kremšnite u čašama?


“Pripremite čašice u kojima ćete servirati, mogu biti veće, manje, staklene ili pvc… Kako god vama odgovara. Koliko ćete desertića dobiti po ovom receptu, ovisi o veličini čaša u kojima ćete servirati, no svakako će ih ispasti barem desetak.


Slažete tako da na dno prvo stavite sloj izlomljenog lisnatog, zatim red kreme  ako želite da bude uredno, najbolje je koristiti dresir vrećicu i špricu), opet red lisnatog, red kreme, šlag i gore još malo lisnatog + šećer u prahu. Šlag koristite koji god najviše volite. Također, ako volite, slobodno ubacite i sloj voća, ja osobno jako volim dodati red svježih jagoda, kad im je sezona. I to je to, čuvajte ih na hladnom i uživajte 🙂


Mi smo već počeli proučavati čaše koje u svojoj kuhinji imamo na raspolaganju. Kremšnite su uvijek, ali uvijek dobra ideja.


“Ne mogu reći da imam neki poseban trik, jedino mogu savjetovati kod kuhanja krema, da energično miješate kako vam se ne bi stvorile grudice, zaboljet će vas ruka, ali vjerujte, isplati se :)”, za kraj savjetuje Ivana.