Tajne savršeno ispečenog kruha

GASTRO IZAZOV: Uz odlične savjete gastro maherice Brune Vučak naučite kako ispeći savršeni kruh

Mija Dropuljić

FOTO: Bruna Vučak

FOTO: Bruna Vučak

Možda se čini na prvu da je teško ispeći vlastiti kruh, no uz korisne savjete to ćete učiniti bez pola muke



Topli, netom pečeni kruh, koji zavodi svojom hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti je slika i prilika gastro savršenstva. Široki osmijeh nam osvane na licu kada u pekari dobijemo u ruku upravo topli kruh. Istinski osjećaj sreće. Zbog čega onda čekamo da nam se posreći u pekari?


Ili čekamo da posjetimo nonu koja će nam ispeći kruh? Kako bismo kod kuće ispekli vlastiti kruh bez pola muke, u pomoć nam je uskočila gastro maherica Bruna Vučak na čijem Instagram profilu  Yum Yum Paradise  svaki malo možemo uživati u fotkama svježe pečenog kruha od kojih nam uvijek dođu zazubice. 


Ni gastro sfera nije imuna na trendove, no kruh se uvijek opire gastro hirovima – kruh je uvijek IN, vječno popularan, nezamisliv na stolu brojnih kućanstava, restorana, street food mjesta…





“Zbog čega volimo toliko kruh? Rekla bih iz čiste navike. Kruh se peče i jede od pamtivijeka, te je postao dio kulture. Postoji valjda milijun varijacija na temu kako ga napraviti, slaže se uz sve, možemo ga jesti samog ili kao prilog, u nekom finom sendviču…


Neki su čak toliko ovisni o kruhu da neka jela uopće ne mogu jesti bez njega”, započinje Bruna. 


Koliko god kruh bio popularan, čini se kako su tek nedavno svi počeli svoj vlastiti. Teško je proći kroz mnogobrojne profile na društvenim mrežama, a da ne vidimo kako je netko ispekao svoj savršen kruh. 



Mislim da nas je svih karantena potaknula na ‘borbu’ s tijestima. Bilo bi čudno da se nije pekao kruh, a kvasca nestalo na policama trgovina (haha).


Taj trenutak je i kod mene bio presudan, odvažila sam se na pripremu raznih peciva i isprobala toliko različitih recepata za kruh dok nisam našla onaj koji mi najviše odgovara”, objašnjava Bruna. 


Sve što trebate znati prije nego krenete peći svoj prvi kruh


No, unatoč tomu i dalje se mnogi ne žele upustiti u avanturu “pečenja vlastitog kruha” jer jednostavno postoji fama da je teško ispeći iz te avanture izaći kao pobjednik sa savršeno ispečenim kruhom u rukama. Ono što mnoge ljude sprječava u tom naumu jest dizano tijesto.


Ne bojte se dizanog tijesta! Nije to nikakav bauk, sve je zapravo vrlo jednostavno! Za dobar kruh potrebno je svega nekoliko sastojaka i dobra volja, ništa više! Naravno, kao i u svemu, potrebna je praksa i iskustvo kako bi se od dobrog došlo do izvrsnog kruha ☺”


Hrskavi kruh


Bruna ističe kroz smijeh da nije baš provodila iscrpne analize, ali da je ipak uočila par pogrešaka koje ljudi najčešće rade prilikom pečenja kruha. Kruh postaje žilav i nabijen kada se nedovoljno mijesi.


Također se mnogi boje da ne ostane sirov zbog čega je najčešći rezultat prepečen kruh. A možda najveća pogreška koju Bruna ističe jest kada se kruh reže vruć. 


Za neki osnovni recept dovoljno nam je brašno, kvasac, sol i voda. Takav mi je kruh osobno i najdraži.”


Jedan od izgovora da ne radimo vlastiti kruh jest činjenica da nemamo kalup. No, Bruna razbija i taj mit.  


“Tehnički nije prijeko potreban, ali mislim da nam je svima u interesu da taj kruh osim što je ukusan na kraju lijepo i izgleda, tako da svakako preporučujem korištenje kalupa ili neke druge posude za pečenje.”



U nastavku objašnjava kako je u vrijeme sve popularniji takozvani “kruh koji se ne mijesi”.


Ističe kako je s razlogom zaslužio toliku pažnju jer zbog svakodnevnih obveza rijetko kada imamo luksuz provoditi sate u kuhinji pa su takvi recepti zgodna rješenja. 


Ako se pak odlučimo za tradicionalnu pripremu kruha, važno je mijesiti ga najmanje 10 minuta (ručno, mikserom s nastavkom za tijesto ili kuhinjskim robotom) kako bi se dobro razvio gluten, a kruh na kraju bio mekan i prozračan.


Što se tiče pečenja, ima tu mnogo varijacija, ovisno  o tome kakav kruh preferiramo, ali možda bi neki standard bio 30-ak minuta na 190 stupnjeva.”


Bruna smatra kako je svaki kruh koji sami napravimo zdrav jer točno znamo što u njega stavljamo. 


Kruh od heljde


“Možemo ga raditi sa svim mogućim brašnima, ali da razjasnimo – nema kruha koji ne deblja haha! Kao i u svemu, tako je i u konzumaciji kruha važno biti umjeren


Neke od mojih omiljenih zdravijih verzija su zobeni kruh sa svježim sirom, kruh od heljde, pirova pletenica, kukuruzni kruh, a okušala sam se i u izradi tzv. keto kruha, odnosno kruha bez ugljikohidrata ☺”, objasnila je Bruna. 


Brunin recept za najdraži kruh


Naravno da nismo mogli, a da Brunu ne upitamo za njen najdraži recept za kruh. Ona je odabrala onaj koji se ne mijesi, čija korica je jako hrskava, a unutrašnjost prozračna i rupičast. 


Sastojci:


  • 500 g manitoba brašna
  • 3 g suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 370 ml mlake vode
  • + palenta za posipanje 

Priprema:


  1. Pomiješati brašno, sol i kvasac
  2. Dodati vodu pa drvenom kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine (smjesa treba biti mokrasta i gnjecava)
  3. Prekriti folijom i krpom i ostaviti 2 h da odstoji na sobnoj temperaturi
  4. Posudu s poklopcem (vatrostalnu ili lonac) u kojoj će se peći kruh staviti u hladnu pećnicu i zagrijati na 250 stupnjeva
  5. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i samo ga u par pokreta preklopiti (s vanjske strane prema unutra) i prebaciti u posudu iz pećnice u koju ste prethodno posuli  malo palente
  6. Kruh zarezati nožem (ili žiletom za tijesta, škaricama, rezačem za pizzu) po vrhu i posuti palentom (za dodatnu hrskavost) i peći (na 250 stupnjeva) 25 minuta, pa maknuti poklopac i peći još 20-25 minuta da zahrskavi
  7. Kruh izvaditi i pustiti da se skroz ohladi prije rezanja

Ovaj kruh je isproban sa svim mogućim brašnima i njihovim kombinacijama (pšenično bijelo i integralno, glatko i oštro, pirovo bijelo i integralno, raženo, heljdino, čak i bezglutenske mješavine…) Možete ga peći i s dodacima po želji (sjemenke, začini, masline…)


Keto kruh


Za najbolji rezultat ovoga kruha jako je važno peći s poklopcem! Ukoliko ga nemate, možete se poslužiti folijom, ali će onda korica biti nešto manje hrskava. 


Nakon što je stalo 2 h na sobnoj temperaturi, tijesto možete prebaciti u hladnjak i peći ga i nakon 72 h (što duže stoji, kruh će biti ljepši iznutra i duže će biti svjež). Ali u ovom slučaju (ako znate da ćete ga ostaviti u hladnjaku) stavite više mlake vode u smjesu (oko 420 ml). 


Pirova pletenica


“Ja ga najčešće jedem uz mesna jela, nisam od onih što vole mazati Nutellu (i slične namaze) na kruh haha. Također volim pojest i komad samog kruha kada je dobar, onda mi ga je šteta ‘kvariti’ s bilo čime ☺”, za kraj objašnjava Bruna. 


I, kada pečete svoj kruh?