Nema više muke po rižotu

GASTRO IZAZOV: Više nema opravdanja! Nina Slišković Goleš nas uči kako kod kuće napraviti crni rižoto

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Crni rižoto se ubraja među popularnija jela u restoranima diljem naše obale, no ipak ga rijetko rade kod kućeKoje su vaše prve asocijacije kada se spomene crni rižoto? Osim, naravno, one očiglede, a to je rapsodija fantastičnog okusa od kojeg nam odmah krenu zazubice. Ovaj rižoto uvijek povezujemo s fancy večerama u omiljenom restoranu.


Kada pomislimo na njegovu izradu prva riječ koja nam pada na pamet je NE. A nakon toga slijedi i obrazloženje: komplicirano, teško, nemoguće… Poznata voditeljica, blogerica i velika obožavateljica dobre hrane Nina Slišković Goleš otkriva sve korake uz pomoć kojih ćemo uspješno spremiti svoj prvi crni rižoto kod kuće. 


Nina je velika obožavateljica dobre hrane, a svoju ljubav prema kuhanju je nedavno odlučila i ovjekovječiti na novom Instagram profilu Jedi Voli Soli. Dovoljan je samo jedan pogled na njega da postanemo gladi, čak i ako smo netom prije jeli. Ova ponosna Dalmatinka obožava tradicionalnu dalmatinsku hranu koju rado sprema sa svojom majkom čije ruke stvaraju prava mala gastro čuda. Stoga ne iznenađuje što smo na njenom profilu između ostalog našli i crni rižoto. 


Upravo crni rižoto je jedno od omiljenih jela poznate voditeljice
“I ja sam donedavno bila ta osoba koja je crni rižot jela ili doma kod mame ili u restoranima, ali ne i kod sebe doma u svojoj izvedbi… Mislim da je glavni problem u toj vrećici s crnilom koja je bitan dio cijele priče, ali i dosta delikatan poslić. Srećom ne i nesavladiv. Pa tako kad prvi put sami od a do ž napravite crni rižot sami kod sebe, razbijete bauk koji bezrazložno postoji oko tog jela i shvatite da je zapravo priprema samog crnog rižota strašno jednostavna i brza”, započinje Nina. 


Prvi put kada se Nina odvažila na ovaj gastro pothvat uz nju je upravo bila njena majstorica majka koja ju je vodila korak po korak kroz cijeli proces. 


“Sumnjam da bih se ikad sama odvažila isprobati ga bez stručne ruke pored sebe. Najveći je izazov bilo čišćenje sipe i vađenje vrećice s crnilom bez da ju uništim. Ostalo je sve ‘piece of cake’”, ističe Nina. 


Koji sastojci su potrebnu za crni rižoto?


Nina u nastavku objašnjava kako su nam osim sipe, crnila od sipe i riže, potrebni veoma bazični sastojci: maslinovo ulje, luk, malo bijelog vina, sol, papar, češnjak i peršin, i na kraju svega parmezan bez kojeg za voditeljicu jednostavno ne ide rižoto. 


“Po meni je najbitnija i osnovna stavka za uspjeh crnog rižota – friška sipa. Tu treba majstorski znati prepoznati što na ribarnici kupujete ili imati prodavača od povjerenja. Znam da puno ljudi radi crni rižoto s kupovnim crnilom, ali meni to nikad nije to i zapravo se u našoj kući na takav kompromis kad je u pitanju ovo jelo ne pristaje.”Od krucijalne važnosti je oprezno čišćenje sipe, a voditeljica ističe kako smo tada već na pola puta. Ako nemate uza sebe majstora koji će vam korak po korak objasniti kako to učiniti, Nina preporučuje pronalazak brojnih tutoriala koji postoje na internetu i prije svega na YouTubeu. 


“Pri čišćenju je bitno ne probiti vrećicu s crnilom i odmah po vađenju je prebaciti u neku posudicu da se ne razlije okolo. Očišćenu sipu izrežete na kockice i nikakva dodatna priprema mesa nije potrebna, do trenutka kada ga bacite na maslinovo ulje i dinstani luk.”


Može li crni rižoto biti precrn?


Često se rasprava vodi oko toga koliko crni rižoto zapravo treba biti crn. I može li uopće biti precrn? Ako Ninu pitate to je nemoguće. 


“Ono što ja najviše zamjeram kad jedem crni rižot po restoranima je nesrazmjer riže i sipe/crnila, što urodi blijedim rižotom. Crni rižot treba biti, kako mu i samo ime kaže – crn. I tu nema kompromisa. Osim toga ja sam fan malo paprenije varijante ovog jela, ne volim kad mi se dogodi da nije dovoljno začinjen i da mu fali ta nota paprenosti. Ali ta se greška barem lako može korigirati i kad je jelo već na tanjuru. Nije mi se nikad dogodilo da sam naišla na pretjerano crni rižot. Tako da mislim da ne možemo. Što crniji to bolji”, objašnjava Nina. 


Ninin recept za crni rižoto od sipe


Naravno, nismo mogli, a da ne pitamo ovu simpatičnu Dalmatinku da s nama podijeli svoj omiljeni recept za crni rižoto od sipe. Upravo ovaj recept je jedan od glavnih na njenom food profilu Jedi Voli Soli, a iza recepta stoji ni manje ni više nego Ninina mama, majstorica crnog rižota kojoj nema ravne.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jedi Voli Soli (@jedivolisoli)“Na maslinovom ulju dinstajte sitno narezan luk, kad omekša dodajte sipu koju ste izrezali na komadiće i ostavite da se dinsta kojih 5 minuta. Dolijte zatim 1 dcl bijelog vina i pričekajte da ispari alkohol, pa kad je ispario dodajte sol, češnjak, papar i crnilo od sipe. Najjednostavnije je vrećicu s crnilom staviti u cjediljku sa sitnim rupicama, probosti ju vilicom i dobro ju stiskati (vilicom također) zalijevajući ju lagano vodom. Kada ste dobili željenu crninu dodajte rižu i kuhajte uz miješanje i potencijalno dodavanje vode dok riža nije gotova. Pred kraj dodajte obilato maslinovog ulja (0,5 dcl do 1 dcl) i nasjeckani peršin, a pri posluživanju pospite parmezanom.”Nina obožava crni rižoto i ubraja ga u svoja top tri omiljena jela. Kako više u njemu ne bi samo uživala u restoranu ili kod mame, praksom ga je usavršila i danas radi bez problema i kod kuće. No, ipak, crni rižoto traži svoju posebnu prigodu.


“Oduvijek me podsjeća na dom, na Dalmaciju, na materinu kužinu i na neke specijalne prigode, jer budimo realni, nije to nikad bilo jelo koje se jede svaki dan. Crni rižot je uvijek uz sebe vukao i neku posebnu prigodu, slavlje neke vrste, pa je valjda i u mojoj memoriji samim time dobio neku dodatnu vrijednost”, za kraj ističe Nina. 


Potrebna vam je posebna prigoda? Jednostavno oko ljetnog stola okupite svoje najbliže i servirajte im svoju vlastitu verziju crnog rižota.