Magična umjetnost

FOTO Vodimo vas u očaravajuće istarske vile za čije je interijere zaslužna Mirna Sišul

Sanda Milinković

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Povodom obilježavanja 25 godina njezine karijere te osvajanja prestižne nagrade u Milanu, umjetnica je sa svojim timom organizirala Dan otvorenih vrata

Poznata riječka umjetnica Mirna Sišul protekle je subote u srcu Istre organizirala Dan otvorenih vrata kao poseban događaj koji je zainteresirao mnoštvo posjetitelja koji su došli razgledati dvije istarske vile čije interijere krase tapete njezina brenda Sophie MonteCristo design, ali i brojne slike same umjetnice.


Sišul je poznata po svojem umjetničkom stvaralaštvu koje ove godine obilježava velikih 25 godina, a uspješnost njene kreativne vizije nedavno je dodatno potvrdila i prestižna nagrada kojom je proglašena jednom od najboljih dizajnerica u uređenju interijera na natjecanju u Milanu.


Tim su povodom umjetnica i njezin tim otvorili vrata dviju istarskih vila, pustivši u svoj šaroliki svijet posjetitelje da iz prve ruke upoznaju poznatu Riječanku i urone u njezin rad.


Brojni posjetitelji iskoristili su priliku za istraživanje njezinih radova

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)Staza do posebne čarolije


Interijer kuća smještenih u blizini nagrađivane Green Frame vile osmislila je i u potpunosti dizajnirala sama Mirna Sišul koja je, ne skidajući osmijeh s lica, dočekivala radoznale goste i odgovarala na njihova pitanja onako u svome stilu – bez kompliciranih riječi i s toliko ljubavi prema umjetnosti.


Na Danu otvorenih, Sišul i njezin tim pobliže su dočarali svijet koji se krije iza tapeta, art printeva, interijera i projekata na kojima rade, a tim Domus plusa odgovarao je na pitanja o montažnoj gradnji.


Do dviju istarskih vila vodi pomalo divlji i skriveni put koji već služi kao prva naznaka da iza sebe ostavljamo užurbanost i buku gradskih ulica te uranjamo u poseban svijet mira, tišine i – prepoznatljive čarolije koju stvara Mirna Sišul.


Interijerima vila dominira prozračnost postignuta brojnim staklenim stijenama i open – spaceom koji spaja blagovaonice i dnevne boravke, a ono što odmah upada u oči su statement zidovi s tapetama i kauč boje starog zlata.


“Dizajnom smo htjeli postići mješavinu umjerenih i življih boja tapeta pri čemu smo pokrili sve materijale; od lana do kože.


Napravili smo jedan presjek naših radova i htjeli pokazati čime se sve bavimo”, kaže Sišul dok gledamo tapetu by SophieMontecristo Design na zidu kraj kauča koja se bojama savršeno stopila s ostatkom dnevnog boravka.Marin i Mirna Sišul uz statement wall s tapetom brenda Sophie MonteCristo designStatement tapete


“Nešto je zemljanih nijansi sa zlatnim, a nešto je i živahnijeg dizajna. Pratili smo kako će se svaka pojedinačno najbolje uklopiti u interijer i prikazati smislenu cjelinu”, objašnjava Sišul koja na trenutak zaboravlja sve oko sebe dok gorljivo pripovijeda priču svojih radova utkanih u zidove vile.


“Htjeli smo postići skup svega, ali da sve i funkcionira pa se nisam vodila određenim stilom jer ionako volim svašta uklopiti”, dodaje kroz smijeh.


I dok je dnevni boravak impozantan uz statement tapetu na jednom od zidova, hodnici što vode do ostalih prostorija, poput spavaćih soba, pričaju jednu sasvim drugačiju priču.


Mnogi će odmah i prepoznati o kojoj se priči radi jer je riječ o onoj prepoznatljivoj Mirninoj; priči punoj boja, nepravilnih oblika i lijepih pozitivnih poruka.

Ništa bez poljupca!


“Hodnik je uzak pa smo stavili šarenije slike da ne bude prazan tako da vas dok hodate prema sobama, prate veseli i motivirajući detalji”, dodaje umjetnica.


Spavaće su sobe pak stilski prilagođene upravo onome čemu i trebaju biti – odmoru, opuštanju i sanjanju najljepših snova, a ne sumnjamo da se lakše utone u san dok vas sa strane kreveta gleda – poljubac!


“U ovu sam sobu stavila sliku poljupca preko puta kreveta. Znam, malo je na blesavom mjestu!”, smije se umjetnica dok objašnjavamo da je ideja buditi se i zaspati kraj ljubavi koju poljubac simbolizira, zapravo točno ona doza romantike i pozitive koja nam i treba.


U drugu je spavaću sobu stavila malog “letećeg anđela” za laku noć što je također prikladan detalj u svijetu Mirne Sišul koja je svoju umjetnost utkala u svaki kutak impresivnih zidova interijera.


“Pratili smo na koji se način ulazi i pozdravlja sa tapetama i slikama”, dobacuje umjetnica koja je uskladila plava uzglavlja zidova s mirnijim elementima slika i tapeta koje prate detalje kao što su lusteri, ali i one najsitnije poput utičnica i prekidača za svjetlo.Wow efekt


Dok nas sa jednog od zidova prati slika opuštene gospođe koja uživa na ljuljački, Sišul objašnjava da je čitav dizajn interijera počeo tapetama prema kojima je birala ostatak namještaja, pazeći pritom da ništa u prostoriji ne dominira previše i da se sve stopi jedno s drugim, poput savršenog zagrljaja.


Ulazom u dnevni boravak druge vile, pažnju nam zaokuplja tapeta brenda SophieMontecristo design vedrih boja koja se nadima iznad kauča zlatne nijanse, tvoreći jedan poseban “wow” efekt.


Udobno se smjestivši na kauč, Sišul nam skreće pogled prema suprotnom zidu koji je sive boje, a na njemu – monokromatska slika!


Laičkim rječnikom i manje oštrim okom za detalje, pitamo zašto se taj zid nije “razbio” snažnim dizajnom?


“Crtež je sivo-crni da ublaži situaciju jer kada ga gledaš, djeluje smirujuće naspram tapete koja izvana upada u oko.


Htjela sam da taj zid bude miran jer odgovara uz televiziju i kamin, nudeći određeni balans. A iza leđa – kaos!”, objašnjava riječka umjetnica koja je, osim po dizajnu, mnogim kolegama i kolegicama poznata i po lakoći odgovaranja na pitanja koja su možda u njezinim očima i ušima, tako banalna.

Detalj zlatne lavande


Neće vas Mirna Sišul nikada čudno pogledati zbog pitanja o dizajnu koje joj postavite već će na najbolji mogući način dočarati što je htjela postići odabirom određenog motiva zbog čega ćete nakon svakog njezina odgovora dobiti, ne samo objašnjenje, već jedan poseban pogled u svijet njezine umjetnosti koju ćete shvatiti na sasvim drugačijoj razini, onoj njoj svojstveno iskrenoj i kreativnoj.


“Svi su motivi i detalji u jednom điru i ne stvaraju nerazmjer jer nije u redu da baš sve bude u bojama nego da stvara ravnotežu. Kada kuhate u kuhinji, onda vam pogled pada na veliki zid sa tapetom i zelenilo terase”, komentira Sišul.


Ostatak interijera ponovno je popraćen detaljima njezinih slika tako da se isprepliću sa podovima, pločicama i detaljima vila, a posebnu pažnju privlači tapeta u jednoj od spavaćih soba.


Jednom od soba dominira tapeta u boji koja je kadrirana i izrezana odnosno prilagođena zidu tako da kroz sredinu prikazuje dvije sljubljene glave. Ništa bez poljupca!


“Dizajn je nešto umjereniji, a dominira motiv zlatne lavande koja čini vezu s tom bojom koja se proteže čitavim interijerom. Ima i elemenata ljubičaste boje, a poseban dodatak je ogledalo s druge strane zida koje širi prostor”, objašnjava umjetnica statement wall u jednoj od soba, umjetnica Mirna Sišul koja je uspjela stvoriti posebnu nit vodilju koja se širi kroz interijere obaju vila, baš poput njezine pozitivne energije i neiscrpne maštovitosti.