Ribarsko mjesto

Klenovica: Mjesto za uživati u zagrljaju sunca, mora i džin-tonika

Ante Peričić

Foto: Ante Peričić

Foto: Ante Peričić

Za Klenovare more je jednako život i da je tomu tako, najbolje svjedoči spomenik ribaru u samoj luci. Nekad maleno ribarsko mjesto danas se prometnulo u poznatu turističku destinaciju idealnu za odmor i rekreaciju čija je osnovna karakteristika čistoća mora i pejzažaDevet kilometara južno od Novog Vinodolskog nalazi se topla, pitoreskna, dražesna i srdačna Klenovica. Naselje je to sa starom ribarskom tradicijom, dragih i gostoljubivih ljudi, u koje se gosti uvijek rado vraćaju. Za Klenovare – more je jednako život i da je tomu tako, najbolje svjedoči spomenik ribaru u samoj luci. Nekad maleno ribarsko mjesto danas se prometnulo u poznatu turističku destinaciju idealnu za odmor i rekreaciju čija je osnovna karakteristika čistoća mora i pejzaža.


Mirela uživa uz džin-tonik i super štivo, što joj više treba, Foto: Ante Peričić


Svakim se danom napreduje


Samo naselje obuhvaća i raštrkane zaseoke Cvitković, Kalanji, Miletići, Kula-Komadine i Žrnovnica, a jedan od najstarijih zapisa u kojem se spominje Klenovica jest Statut senjski iz 1388. godine. U spomenutoj Žrnovnici ponornica utječe u more te se i danas ondje, zbog izvanredne čistoće mora, uzgajaju dagnje, kamenice i srebrni losos.


Sudeći po broju tunolovki, tunolov je bio najvažniji način ribolova na tom području te o tome svjedoče ponovno vraćene tunere koje su, pedesetih godina, bile uklonjene. Danas predstavljaju simbol tog teškog života ribara i pomoraca. Jedna od tunera nalazi se na otočiću sv. Antona, koji ostavlja dojam poluotoka jer je put do njega nasipan ogromnim grotama kamenja.


Aqua park posebna je atrakcija za turiste, pa su rado pozirali pred našim kamerama, Foto: Ante Peričić
Na taj su način klenovarske plaže dobile i svojevrsnu zaštitu od udara mora i jake bure, koja ovdje zna izuzetno jako puhati u zimskim mjesecima. Kako je riječ o relativno malenom mjestu, čak i najudaljeniji smještaj udaljen je samo nekoliko minuta od plaža koje su uglavnom kamenite i šljunčane.
Prošetate li se Klenovicom, uvidjet ćete koliko to mjesto svakim danom u svakom smislu napreduje.


Gazda Jura i Talijani: ma kome se ne bi brk u osmijeh rastegnuo pored ovakve ponude, Foto: Ante Peričić


Najljepša plaža u Klenovici


Plaža Školjić – jedna od, po mom sudu, najljepših u Klenovici, idealno je mjesto za skloniti se od životnih briga te uživati u zagrljaju sunca i mora te, ako ga volite, džin-toniku – baš poput Zagrepčanke Mirele koju smo tamo susreli i koja nam je za ljetnu literaturu preporučila njoj omiljenu Elenu Ferrante. Mnogi su ostali gosti, na naša pitanja, lijeno i dokono okretali glavu, skrivajući, baš poput omiljene Mireline književnice, svoj identitet. A tko bi im na tome zamjerio?


Zato nitko ne okreće glavu od zaposlenika Beach bara Školjić – omiljeni i svima poznati domaćini tog dijela obale s osmijehom i ćakulom obogatit će odmor svakoga gosta. Sadržaja je, rekao bi jedan moj poznanik, »mnogo, puno i previše«. Tako na toj plaži možete iznajmiti ležaljku, pedalinu ili, ako ste ljubitelj blagog adrenalina, jet ski. Dok djeca izvode vratolomije u aquaparku, roditelji najviše vole ćalabrcnuti lignje ili razne burgere. Na Školjiću za svakoga ponešto!


Ipak je svima, na kraju, omiljeno izležavanje na suncu i hladno, okrepljujuće piće.


Vrijedna ekipa Beach bara Školjić, jer bez njih ovo mjesto ne bi vrijedilo, Foto: Ante Peričić


Svježa orada je zakon


Klenovica je idealna za bijeg od svakodnevice i gradske gužve; mjesto je to u kojem se uživa u čistom moru, ugodnoj klimi, blagom povjetarcu, vizuri obronaka planine Velebit i bogatoj gastroponudi. Staze uz obalu, uz bajkovite zalaske sunca, tihi šum valova i opojan miris mora, stvorene su za večernje šetnje. Temperatura mora niža je negoli, primjerice, u Novom Vinodolskom. Specifičnost izvora, odnosno miješanje slatke i slane vode, pogoduje razvoju lokalne flore i faune, zato ovo područje i jest bogato ribom i, sukladno tome, ribljim restoranima!


Ivan Cvitković Jura spravlja ribu da mu nema ravna, Foto: Ante Peričić


Oko 14 sati, kada sunce izmori tijelo i kada se ljudi upute s plaže, jedno od omiljenih stajališta zasigurno je konoba Navigare, koja se smjestila tik uz more. Specifičan je to i živopisan restoran, ugodna i autohtona ambijenta, u kojem gosti restorana nerijetko viđaju kako riba u konobu dolazi direktno s brodica. Gazda Ivan Cvitković, svima poznatiji kao Jura, pravi je znalac – ribu ne samo da poslužuje već i lovi. Zato njegovu izboru svi vjeruju, pa tako i simpatičan talijanski bračni par – »sa svježom oradom ne možete pogriješiti«.


(Ante Peričić)


INSTALJEPOTICE #KLENOVICA


Sudeći prema hashtagu u Klenovicu stižu ljepotice sa svih strana svijeta. Sve su to blogerice ili influenserice, barem se tako vidi iz njihovih profila na kojima ne manjka prizora s egzotičnih plaža. Ipak, šljunčane plaže u Klenovici kao da ih načas pripitome i umire od njihovih uzbudljivih putovanja i avantura. Njihove su divlje strasti šljunčane plaže i modrina umirile ih te im dale odmor za daljnja putovanja.


Ewelina iz Poljske putovala je svukud, ali mir je pronašla na šljunčanoj plaži u Klenovici.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ewelina 📷 (@ewcia2708)Ksenija se bavi kickboxingom, ako se pitate odakle joj to savršeno tijelo.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli KSENIJA FILIPIČ (@ksenija_filipic)S frendicom je uživala i češka blogerica Adela.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 𝖠𝖣𝖤𝖫𝖠 (@adela.neubauerova)(Edita Burburan)