Nemiran san

Evo zbog čega noć prije menstruacije često ne možete zaspati

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Možemo li ublažiti nesanicu?Veliki broj žena noć uoči dobitka menstruacije ne može zaspati. Nekima san dolazi teže, a pojedine žene doslovno pate od nesanice. 


Istraživanje američke Sleep Foundation pokazalo je čak 23% žena pati od problema sa spavanjem prije početka menstruacije. 


Jeste li se ikad upitali zbog čega dolazi do poremećaja? Za sve su, kao što pretpostavljate, krivi hormoni. Naime, u danima prije početka menstruacije dolazi do povećanog lučena hormona, a jedan se posebno ističe – u pitanju je takozvani hormon FSH.
Zbog promjena koje nastaju u tijelu, dolazi do poremećaja sa spavanjem. S druge strane često osjećamo povećani umor. Upravo zbog toga nesanica u tom periodu zna biti posebno frustrirajuća. 


Loš san nije rezerviran samo za dane prije menstruacije. Naime, za vrijeme iste se povećava razina progesterona u tijelu, što utječe na manji udio takozvanog dubokog sna. Tada prosječno sanjam manje, ali se bolje ujutro sjećamo svojih snova. 


Nažalost, puno toga ne možemo učiniti kako bi ublažiti ove negativne posljedice. Ono što možete učiniti je ranije krenuti u krevet i stvoriti smirujuću atmosferu u spavaćoj sobi.