Putujmo lokalno

Evo zašto je Grobnik savršena destinacija za izlet. I zašto baš ovaj vikend trebate posjetiti Čavle

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Kada ste zadnji put istražili ponudu lokalnih općina i posjetili neku od atrakcija koje su nam doslovno, „pred nosom“?Ponekad smo toliko zauzeti istraživanjem atraktivnih svjetskih lokacija, razmišljanjem o čudima diljem svijeta i biranjem našeg idućeg inozemnog putovanja da jednostavno zaboravimo na ljepote koje nas okružuju sa svih strana i kod kuće.


Gdje god pogledali, vidjet ćemo bistro more, zamamne planine, kristalno čiste rijeke, magične šume, nestvarno lijepe otoke i brojne čarolije koje skriva ne samo čitava Hrvatska, nego i naša Primorsko-goranska županija.


Ali, priznajte – kada ste zadnji put istražili ponudu lokalnih općina i posjetili neku od atrakcija koje su nam doslovno, „pred nosom“? I to ju posjetili baš onako, kao turist?
Otvorenih očiju i srca prošetali dobro poznatim lokacijama i otkrili još poneku tajnu koju skrivaju?


U slučaju da nemate ideja kako iskoristiti nadolazeći vikend, od srca preporučujemo istraživanje okolice riječkog prstena i to s početkom na Grobniku.


Smješten u zaleđu Kvarnerskog zaljeva i na rubu podalpskog areala, Grobnik je mjesto gdje se s jedne strane isprepliću klima mediteranskog podneblja i bajkovita brdašca, a s druge strane svježi zrak kontinentalne klime „grobničkih Alpi“ koje stoje poput predvorja Gorskog kotara.


Kada vas povijesna Lujzijana dovede do platoa Buzdohanj, uživat ćete u pogledu upravo na njih i već je to dovoljan razlog zašto se uputiti na Grobnik.


Grobničani se ponose sa svoja tri dijamanta, a direktorica Turističke zajednice općine Čavle Rea Čargonja, naglašava da je ovo mjesto vrijedno posjeta svih 365 dana u godini jer, kako sama kaže, svaki dio pruža nešto svoje.


Rea Čargonja nam je ispričala više o tome zašto je Grobnik odlična ideja tijekom čitave godine! Foto: Vedran Karuza


Tri dijamanta za 365 dana u godini


Prvi dijamant kojeg će svatko prepoznati svakako je Platak, poznat po tome što je jedino skijalište u Hrvatskoj gdje s vrha sjedežnice na impresivnih 1.361 metara nadmorske visine možete uživati u pogledu na more.


Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, nakon postavljanja dvosjedežnice Radeševo 1979. godine, Platak je postao vrlo popularan i na njemu su odgojeni gotovo svi riječki skijaši. Ovo mjesto gdje planine grle more i gledaju na njega kao čuvari koji nikada ne spavaju, mjesto je rođenja i Jadranskog slaloma koji je prvi put održan davne 1933. godine.


Platak je uvijek atraktivan, pogledajte samo vratolomije sa Snowboard natjecanja Big Air! Foto: Mateo Levak


„Posljednjih godina se naporno radilo na infastrukturi i ponudi cjelokupnog sadržaja“, kaže Čargonja koju smo upitali što se još može raditi na Platku, osim onoga po čemu je desetljećima prepoznatljiv.


„Intenzivno se radi na jačanju ciklo-turizma i trail-turizma, a prošli je tjedan postavljena i punionica za električne bicikle. Prije toga je stavljena i stanica za popravak bicikla, a na Platku se tijekom čitave godine može roštiljati, šetati, uživati u okupljanjima i svježem zraku“, kaže Čargonja.


Stvoren za uživanje u svježem zraku i biciklizmu, Foto: Marko Gracin


Drugi dijamant koje će lokalno stanovništvo srčano istaknuti je automotodrom Grobnik, omiljena oktanska ljepotica.


„Svaki vikend se održavaju atraktivna događanja, a nedavno je održan i NASCAR svjetske klase kao najveće događanje do sada“, kaže Čargonja dodajući da ovi oktanski eventi ne privlače samo ljubitelje automotosporta već i publiku koja upravo na Grobniku ima priliku vidjeti nešto što je do sada bilo moguće samo putem televizije.


Podsjetimo, treću godinu zaredom, do sada svaki put u drugom jesenskom terminu, na automotodrom Grobniku održala se prestižna europska automobilistička manifestacija Nascar Whelen Euro Series, a u subotu će se održati i utrka King of Grobnik.


Atraktivni limeni ljepotani, visoke brzine i uživanje za sve ljubitelje utrka, Foto: Vedran Karuza


Treći ponosni dijamant Grobinšćine je Kaštel Grobnik ili Stari grad Grobnik koji gleda u nebo s brežuljka ponad Grobničkog polja. Frankopanski kaštel Grada Grobnika izvorno je građen još oko 1000. godine, a danas vidljivi dijelovi potječu iz vremena između 15. i 17. stoljeća. Nekada je bio čuvar cijele Grobnišćine, a danas je ovaj umirovljeni svjedok bogate povijesti pretvoren u galeriju i muzej te dom raznih kulturnih manifestacija.


„Kaštel ima bogatu i raznoliku ponudu, interpretacijski centar i uskoro novo uređeni Zavičajni muzej te različite manifestacije koje privlače lokalno stanovništvo, ali i turiste“, dodaje Čargonja.


Frankopanski kaštel kao nekadašnji čuvar, a danas izvor povijesnih zanimljivosti za sve uzraste, Foto: Marko Gracin


A zašto baš ovaj vikend na Grobnik?


Osim što smo vas inspirirali da se i sami uvjerite u tri grobnička dijamanta koja možete posjetiti tijekom čitave godine, u razgovoru sa direktoricom TZ-a sastavili smo i poseban vodič za sve koji nisu sigurni kamo za vikend.


E, pa na Čavle!


„Po prvi puta nam kreće outdoor vikend koji je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Turističkim zajednicama riječkog prstena po uzoru na Rijeka Outdoor s ciljem promocije Kvarnera kao savršene destinacije za ciklo i trail turizam“, otkriva nam Čargonja kazavši da su osmislili zanimljive puteve duž Grobnika za spektakularno razgledavanje.


„U subotu kreće bike tura ‘Tragom grobničkog sira i palente’ dugačka 36.7 kilometara“, kaže Čargonja pa na naše neizgovoreno pitanje kroz osmijeh dodaje: „Ima dosta kilometara, ali staza nije zahtjevna već kružna i prilagođena je svima, od rekreativaca i obitelji do profesionalaca.“


Doznajemo da će lagana tura imati četiri stanice za odmor i predah te da kreće iz Čavli.


„Nakon toga se ide pogledati Kaštel i limes te grobničko polje, zatim preko Lukeža na izvor Rječine pogledati mlin, dalje do Jelenja i Trga mljekarice pa do automotodroma i kroz Soboli natrag na Čavle“, opisuje Čargonja dodavši da je tura potpuno besplatna, a potrebna je samo prijava.


U subotu će paralelno s ovim avanturističkim događajem, održati i nešto slatko za ljubitelje dobre lokalne gastronomije. Naime, u Domu kulture Čavle se održava deseta po redu Pekmezijada u organizaciji udruge Vidov san i Turističke zajednice općine Čavle.


Ljubitelji dobrog okusa, mirisa i slatkoće pekmeza, imati će priliku na jednom mjestu isprobavati proizvode vrijednih domaćih ruku, palačinki, kolača, meda i likera u razdoblju od podne pa sve do šesnaest sati.Sve željne svježeg zraka, vjerno čeka Platak na kojem je za nedjelju zakazana planinarska tura od 6.5 kilometara. Cilj ture je vidjeti tri vrha – Radeševo, Malo Radeševo i Tešnje, ali i još jednom se zaljubiti u ono po čemu je Plakat najpoznatiji, sljubljivanju mora s planinama.


Planinarska tura je također besplatna i potrebno se samo prijaviti, a staza nije zahtjevna. Naravno, važno se obući prigodno, udobno i toplo!Poseban događaj za lokalno stanovništvo rezerviran je za nedjelju u 19:00 sati kada će se u sokolani Kaštela premijerno održati „Grobnički stand up“.


„Riječ je o svojevrsnom pilot projektu koji je nadograđen od prethodne ideje i potpuno je spontan“, kaže nam Čargonja i objašnjava da je riječ o „amaterima“ te da će line-up voditi četiri „dobro poznata“ grobnička zabavljača poznata po smijehu i pjesmi.


Redom su to Cvetan Pelčić, Žarko Žeželić Prdela, Marinko Žeželić i Ladislav Čargonja koji će svakome tko shvaća domaći dijalekt i užancu, prirediti večer punu grčeva u trbuhu od smijeha.„Da bude malo drugačije, doveli smo jednog gosta iznenađenja koji nije Grobničan, u penziji je i poznat je širokoj javnosti“, dodaje Čargonja koja nije htjela pokvariti iznenađenje pa je i nas ostavila uskraćenima za informaciju tko to tamo stiže.


Iako smo se svim silama trudili pogoditi o kome je riječ, nismo uspjeli pa se čini da ćemo zajedno s vama jednostavno morati rezervirati ovaj vikend za outdoor Grobnik začinjen ukusnim pekmezom i dobrim starim smijehom.
__


 


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom općine Čavle.