Pravi nektar

Džem od dinje idealan je za nadjev u pitama, kolačima sa sirom i sa keksima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Također, savršeno pristaje i uz aperitiv poslužen uz platu sa sirom

Dinja je plod ljeta, ali može postati izvrstan džem u kojem ćete uživati ​​tijekom cijele godine.


Džem koji je pravi nektar, idealan za nadjev u pitama, slasticama, kolačima sa sirom, keksima i izvrstan je za zdrave i hranjive doručke i međuobroke, namazan na dvopek ili šnite prepečenog kruha.


Po želji ga možete konzumirati uz aperitiv, poslužen uz platu sa sirom. Za savršen rezultat važno je odabrati voće koje je zrelo na pravom mjestu i mirisno, kušati njegovu dobrotu i slatkoću prije početka obrade.


Može se obogatiti đumbirom, jabukama, bademima, vanilijom, limunom ili rakijom kako bi bio još ukusniji.


Sastojci:


  • 280 g dinje
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 limun

Priprema: Dinju prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i nožem uklonite koru. Prvo ju narežite na ploške, a zatim na sitne komadiće koje ćete staviti u veliki i visoki lonac, po mogućnosti čelični.


Sada dodajte smeđi šećer (ali možete koristiti i granulirani šećer ili fruktozu) pa kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena, miješajući drvenom kuhačom i pazeći da se ne zalijepi za dno.


Nakon tog vremena dodajte malo limuna narezanog na ploške ili po želji sok i naribanu koricu – otpustit će pektin koji je zgušnjivač.


Kuhajte još 40 minuta, a zatim izvadite narezani limun.


Ako su ostali cijeli komadi voća, upotrijebite blender kako bi džem bio homogen.


Kako biste provjerili pravu gustoću, stavite žličicu džema na nagnuti tanjurić: morat će prianjati bez klizanja.


Za intenzivniji miris možete dodati malo rakije i prstohvat cimeta, zadnje 2-3 minute kuhanja.


Ugasite vatru i džem prebacite u sterilizirane, suhe i još tople staklenke ostavljajući 1 cm od ruba.


Hermetički ih zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade kako bi se stvorio vakuum.


Nakon zatvaranja staklenke morate vratiti u lonac na pasterizaciju. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.