Zaštita kuće

Donosimo vodič kako zaštititi vaš dom i učiniti ga sigurnim mjestom za male istraživače

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Sigurnost mora biti na prvom mjestuSigurnost djece uvijek mora biti prioritetna, a dok su djeca mala ne znaju za sve opasnosti koje se kriju unutar doma, poput struje, vode, opasnih tvari i slično. Upravo tu uskaču roditelji kako bi maksimalno zaštitili svoje najmlađe od povreda.


Činjenica je da ih se ne može paziti svake minute, stoga je važno zaštititi životni prostor i sva za djecu opasna mjesta. Donosimo vodič sa ključnim mjestima koje je potrebno osigurati u stanu ili kući:


Postavite zaštite na utičnice


Zaštite za utičnice maleni su plosnati komadi od plastike koji se stavljaju u električne utičnice. Njihova zadaća je spriječiti djecu da se igraju s električnim utičnicama ili guraju nešto u nju čime se smanjuje rizik od strujnog udara.


Zaštitite ladice i ormariće
Posebne zaštite za ormariće i ladice korisne su radi mnogo stvari: osim što eliminirate plač koji je posljedica štipanja, ono što je još važnije, štitite djecu od sadržaja unutar ormarića poput opasnih kemikalija koje bi mogli udahnuti, popiti ili koje bi mogle doći u doticaj s njihovom kožom, lijekova ili oštrih predmeta.


Uzmite u obzir a su djeca jako pametna i snalažljiva, te bi potencijalno mogla slomiti ili prokužiti sistem otvaranja brave, stoga je one najopasnije stvari ipak najbolje držati na visokom i od njih udaljenom mjestu.


Izbjegavajte vezice i špage na zastorima


Bilo kakva viseća užad rizik je od davljenja koji želite izbjeći, te savjetujemo da radije odaberete rolete i/ili zavjese koje nemaju nikakvu žicu, užad ili kablove.


Učvrstite namještaj


Ako je vaš mališan tek postao radoznali istraživač, imajte na umu da postoji mogućnost da će se pokušati penjati po kauču, foteljama, stolicama i slično, gdje postoji opasnost od prevrtanja namještaja.


Stoga, najbolje je pronaći način za fiksiranje namještaja ili strateško postavljanje uza zid kako bi rizik od prevrtanja bio minimalan.


Zatvarajte prozore


Prozori predstavljaju opasnost od pada, a kako biste zaštitili vaše dijete, pobrinite se da se prozori ni u kojem slučaju ne mogu dovoljno otvoriti.


Ako morate otvarati prozor, otvarajte ih na ventus, a ako su vaši prozori na ključ, pobrinite se da se ključ nalazi daleko od dosega djece, no blizu vama ako vam je potrebno hitno otvoriti prozor.


Također, ne postavljajte namještaj ispred prozora te ako je prozor na bilo koji način oštećen, popravite ga ili onemogućite pristup djetetu blizu prozora dok se šteta ne sanira.


Osigurajte stepenice i klizna vrata te ulaze


Ako se u vašem domu nalaze stepenice ili klizna vrata, potrebno je zaštititi takva mjesta od vaših malih istraživača. Za stepenice postoje vratašca koja se lako mogu montirati i koja štite vašeg mališana od strmih stepenica, a ako imate klizna staklena vrata, razmislite o instaliranju zatezne šipke pri vrhu kako biste spriječili djecu da otvaraju vrata kada ne gledate.


Logično je da se djeca ne mogu čuvati pod staklenim zvonom, ali uz malo planiranja, zaštitnih napravica koje su vrlo dostupne i puno razmišljanja mogu se spriječiti neželjene ozljede.