Varijacija na temu

Donosimo osvježavajući ljetni napitak čiji je glavni sastojak kava

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Osvježiti ćete se u trenutku i uživati u vašem omiljenom dnevnom napitku.

Ako je istina da nikada ne možete propustiti kavu tijekom dana, jednako je istina da s ljetnim vrućinama postaje manje ugodno uživati ​​u toplom napitku. Pretvaranje kave u ukusnu domaću granitu neće vas natjerati da odustanete od užitka kušanja čak i na visokim temperaturama.


Sastojci:


  • 200 ml kave
  • 2 žlice šećera
  • 100 ml vode

Priprema: Nakon što je kava pripremljena, ostavite ju da se ohladi. Dodajte hladan sirup napravljen od vode i šećera. Otopinu ulijte u posudu (čašu, bocu, staklenku) i ostavite u zamrzivaču dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ovo je također izvrstan način za recikliranje ostataka kave.


Ako volite pijuckati čaj, ali vam je ljeti zamorno gutati topli napitak, razmislite o tome da se počastite granitom za utaživanje žeđi za vruća poslijepodneva.


Postupak je jednostavan, samo trebate slijedeće:


  • Voda (količine variraju ovisno o tome želite li jaču ili nježniju aromu čaja)
  • vrećicu zelenog čaja ili žlicu listova čaja
  • 125 grama šećera
  • filtrirani sok i ribana korica limuna ili limete
  • vrećicu vanilina ili đumbira u prahu

Čaj pripremite klasičnim postupkom i ostavite listove (ili filter) da odstoje oko 10 minuta. Procijedite smjesu i ostavite da se ohladi. U međuvremenu se pobrinite za pripremu sirupa od vode i šećera. Zakuhajte vodu (isto koliko se koristi za čaj) i dodajte šećer i koricu limuna, miješajući dok se šećer dobro ne otopi i dobro promiješajte sastojke. Pustite da se sirup ohladi pa mu dodajte čaj i promiješajte, a zatim dodajte vanilin ili đumbir.


Sve stavite u posudu i u zamrzivač. Kad se polovica smjese smrznula, izmiksajte ju mikserom i vratite u zamrzivač te pričekajte da se skoro skroz stvrdne. Granita od zelenog čaja spremna je za posluživanje!