Izvrstan digestiv

Domaći liker od nara: Primamljive boje i okusa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Poput voća od kojeg se dobiva pravi je izvor antioksidansaLiker od nara primamljive je boje i brojnih blagotvornih svojstava. Bogat antioksidansima, kao i voće od kojeg je dobiven, vitaminima i mineralnim solima, liker od nara izvrstan je digestiv koji se konzumira nakon jela, kao alternativa dobro poznatom limoncellu.


Sastojci za oko 2 boce:


  • 2 velika i zrela nara
  • 500 grama / jedan kilogram šećera (ovisno želite li slađi ili ne)
  • 1 l vode
  •  1 litra 95° alkohola
  • korica 1/2 organskog limuna

Da biste dobili još intenzivniju boju, dio vode za pripremu sirupa možete zamijeniti čistim svježim sokom od nara.
Priprema: Nar dobro oljuštite, očistite pojedinačna zrna i uklonite svijetle i gorke dijelove i koru te ih dobro operite. Ostavite ih par dana da se osuše na suncu.


Uzmite veliku hermetičku staklenu teglu i u nju stavite zrna, prelijte sve alkoholom, dobro zatvorite teglu i ostavite 7 dana u smočnici, na tamnom mjestu. U ovom trenutku najvažnija operacija je protresti staklenku jednom dnevno.


Nakon tjedan dana možete pripremiti slatki dio likera od nara, tako da u velikom loncu s duplim dnom na vrlo laganoj vatri otopite šećer u 1 litri vode.


S vremena na vrijeme promiješajte, pazeći da sirup ostane bistar, bez karamelizacije. Kod šećera možete prilagoditi ovisno o tome volite li slađi okus (pa upotrijebite kilogram) ili da više osjetite alkoholni udio (dakle tada 500 grama).


Dodati limunovu koru, dobro opranu, bez bijelog dijela te pustiti još otprilike 10 minuta, na laganoj vatri. Pustiti da se potpuno ohladi pa dobiveni sirup dodati u alkoholni dio u staklenki.


Sve dobro promiješajte i filtrirajte kroz lijevak obložen gazom: ako želite kristalno svijetlocrveni liker, možete ga filtrirati dva puta. Najbolje je flaširati u savršeno čiste i suhe staklene boce.


Liker se može konzumirati nakon 20-ak dana, a poslužiti ga s ledom i kriškama limuna.


To može biti originalna ideja za lijepe darove za prijatelje i rodbinu, čak i za Božić.