Praktično

Domaće ukiseljene rajčice odlične su kada želite uživati ​​u njihovom okusu i slatkom mirisu

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Način kako da ih se ne odreknete i u hladnijim mjesecima

Postupak pripreme ukiseljene rajčice sastoji se samo od vode i krupne soli, a odsustvo ulja čini je laganom, savršenom alternativom čak i ako ste na niskokaloričnoj dijeti.


Ukiseljene rajčice dobro će vam poslužiti za pripremu umaka za tjesteninu, ali i u svim pripremama drugih jela u kojima se koristi rajčica.


Sastojci


  • 1 kg cherry rajčica
  • 50 g krupne soli
  • 1 l vode
  • 4/5 listova lovora
  • 8/10 listova bosiljka
  • 3 režnja češnjaka

Priprema


Započnite sterilizacijom staklenki! Stavite čistu krpu na dno velikog lonca. Staklenke i čepove stavite na dno posude, na kuhinjsku krpu.


Između staklenki stavite drugu krpu kako tijekom kuhanja ne bi udarale jedna o drugu i pukle.


Napunite lonac i staklenke hladnom vodom i pustite da kuhaju na laganoj vatri oko 30-35 minuta, zatim ugasite vatru i ostavite da se sve ohladi.


Izvadite staklenke i stavite ih sušiti naopako na čistu krpu. Sterilizirajte veliku šivaću iglu tako da je kuhate najmanje 15 minuta u kipućoj vodi.


Cherry rajčice pažljivo operite. Igliom napravite 4-5 rupica u svakoj rajčici, tako da rasol prodre i unutra.


Stavite rajčice u sterilizirane staklenke bez punjenja do kraja (salamura će podići razinu).


Sada pripremite rasol: zakuhajte posudu s vodom, soli, češnjakom, bosiljkom i lovorom. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta.


Ulijte rasol u staklenke, prekrijte cherry rajčice, nastojeći da ne ostane previše praznog prostora između rajčica.


Pustite da odstoji 10 minuta. Staklenke zatvorite njihovim čepovima.


Ponovno zakuhajte posudu s vodom, na dno stavite čistu krpu, uronite staklenke i ostavite da kuhaju oko 20 minuta.


Staklenke izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.