Četveronožni lijek

Dobra vijest za vlasnike pasa i mačaka: Otkriven je njihov novi blagotvoran učinak na vaš mozak

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Imati kućnog ljubimca mogla bi biti dobra zaštita od kognitivnog padaImati kućnog ljubimca donosi blagodati tijelu i umu u smislu dugovječnosti i naravno vedrine, osjećaja sigurnosti i sreće obitelji koja ga odluči udomiti, a nedavno je novo istraživanje pokazalo da bi od toga imale koristi i ljudske kognitivne sposobnosti u smislu odgađanja propadanja moždane aktivnosti.


I to ne samo zbog daleko bolje sposobnosti pamćenja, već i lakšeg učenja novih pojmova kako starimo.


Pokazalo je to istraživanje koje su provele liječnice Jennifer Appelbaum, Tiffany Braley i tim kolega istraživača koji su u sklopu projekta The Health and Retirement Study od 2010. do 2016. podvrgli mnemotehničkim testovima 1.369 osoba prosječne dobi od 65 godina s ocjenama od 0 do 27.
Od toga je 53% ispitanika imalo kućnog ljubimca, od čega 32% “dugoročno”, tj. više od 5 godina. Rezultati su pokazali da su svi vlasnici kućnih ljubimaca postigli 1,2 boda više od onih koji nisu.


“Ova otkrića pružaju preliminarne dokaze koji upućuju na to da bi dugotrajno posjedovanje kućnog ljubimca moglo biti zaštita od kognitivnog pada, pružajući novi i kritičan korak prema razumijevanju kako odnosi sa kućnim ljubimcima doprinose zdravlju mozga“, rekla je dr. Tiffany Braley, jedna od koautorica istraživanja.


Već su prijašnja istraživanja pokazala koliko društvo psa ili mačke pomaže u ublažavanju usamljenosti, depresije i drugih stanja.


Istraživanje je, kako objašnjava dr. Braley, identificiralo “povezanosti između interakcija sa kućnim ljubimcima i fizioloških mjera smanjenja stresa, uključujući smanjenje razine kortizola i krvnog tlaka, što bi moglo imati dugoročni učinak na kognitivno zdravlje.”


Bez sumnje, prisutnost životinje u kući može činiti samo dobro i u isto vrijeme donijeti radost i spokoj obitelji, a ako se čini da najveću korist imaju samo mališani, ovo istraživanje otkriva da u stvarnosti društvo životinja donosi dobrobit svim članovima obitelji!