Hrana bogova

Čokolada: 10 mitova i uvjerenja koje treba opovrgnuti

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Vole ju i mladi i stari, a o njezinoj dobrobiti za zdravlje se najviše raspravlja

Čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica, ali i o kojoj se najviše raspravlja, s obzirom na manje ili više blagotvorna svojstva za naše zdravlje i naš organizam.


Tamna čokolada predstavlja varijantu ove namirnice s najvećim udjelom kakaovca.


Glavni sastojak povezan je s imenom “Theobroma”, grčkog porijekla, koje sa sobom nosi značenje “hrana bogova“. Tako zvučno ime može se povezati samo s pozitivnim karakteristikama, često osporenim manje ili više raširenim uvjerenjima i mitovima.


Pa pokušajmo baciti malo svjetla na neke izjave koje treba opovrgnuti ili uzeti u obzir s oprezom:


1. Čokolada sadrži visoke razine kofeina


Suprotno onome što se često vjeruje, razine kofeina sadržane u čokoladi ne bi se mogle usporediti s onima koje se nalaze u šalici espressa, cappuccina ili američke kave.


Tamna čokolada može sadržavati veću količinu kofeina od mliječne čokolade, zbog postotka kakaovca, no oni koji su posebno osjetljivi na kofein moći će se tome prilagoditi.


Ne zaboravite da čak i kava bez kofeina može sadržavati tragove kofeina.


2. Šećer sadržan u čokoladi uzrokuje hiperaktivnost


Koji su uzroci hiperaktivnosti kod djece? Neki znanstvenici pretpostavljaju da bi to moglo biti povezano s prehrambenim navikama djece, a posebno s prekomjernom konzumacijom slatkih pića i slatkiša.


Međutim, drugi su, istraživanja, zanijekali ovu korelaciju. Ako ste u nedoumici, bolje je preferirati ekstra tamnu čokoladu, s visokim postotkom kakaa i minimalnim udjelom rafiniranog šećera.


3. Čokolada uzrokuje porast LDL kolesterola


Prema nekim istraživanjima, čokolada ne doprinosi povećanju kolesterola u krvi zbog posebne vrste masnoća koje sadrži.


Kod nekih ljudi može čak djelovati tako da pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi. Ipak, najbolja čokolada ostaje ona ekstra tamna, s visokim udjelom kakaa i polifenola.


4. Uzrokuje karijes


Kako bismo zaštitili zube od plaka i karijesa, dobro je ograničiti konzumaciju rafiniranog šećera i slatkiša, no što se čokolade tiče, iznimke se mogu dopustiti, barem ponekad.


Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Osaki u Japanu, neki dijelovi zrna kakaovca sadrže tvari koje mogu spriječiti razmnožavanje bakterija koje se razvijaju u usnoj šupljini i koje se smatraju uzročnicima najčešćih problema sa zubima.


5. Čokolada deblja


To nije uvijek točno jer debljanje ovisi o prehrambenim navikama. Veliko istraživanje pokazalo je da konzumacija čokolade jednom tjedno kao dio pravilne prehrane ne može uzrokovati debljanje.


Komad čokolade kao tjedna nagrada, možda za prevladanu lijenost i tjelesnu aktivnost, ne može naškoditi figuri, a može koristiti i dobrom raspoloženju.


6. Jedenje čokolade povećava stres


To možda i nije slučaj. Doista, prema nekim istraživanjima, konzumacija čokolade mogla bi doprinijeti smanjenju individualnih razina stresa.


Kod nekih ljudi se pokazalo da čokolada smanjuje razinu proizvodnje hormona koji uzrokuju stres ako se konzumira jednom dnevno tijekom dva tjedna.


7. Čokolada je lišena korisnih nutrijenata


Čini se da to nije tako. Ekstra tamna čokolada, s visokim udjelom kakaa, bila bi posebno bogata polifenolima, s antioksidativnim kapacitetom jednakim čaši crnog vina ili dvije šalice zelenog čaja.


Također sadrži mineralne soli i biljna vlakna.


8. Mora sadržavati najmanje 70% kakaa da bi bila zdrava


Koliki mora biti idealan sadržaj kakaa u odabranoj tamnoj čokoladi da bi ona bila blagotvorna?


Obično se preporučuje 70% kakaa kao minimalna količina u postocima, ali, prema nekim eksperimentima koje su proveli istraživači, čak i čokolada koja sadrži 50% ili 60% kakaa može imati pozitivne učinke na zdravlje, posebice na snižavanje tlaka.


9. Čokolada je afrodizijak


Azteki su vjerojatno bili prva populacija koja je vjerovala da kakao ima moć afrodizijaka, no čini se da to djelovanje na organizam još uvijek nije znanstveno dokazano.


To ne znači da kakao i čokolada ne mogu popraviti raspoloženje i smanjiti stres, toliko da smo skloniji ljubavnim susretima.


10. Uzrokuje akne


Jesu li čokolada i akne povezani? Prema onome što su stručnjaci objavili na stranicama časopisa Journal of the American Medical Association, kod većine pacijenata prehrana ne bi igrala nikakvu ulogu u liječenju akni.


Pa čak ni unos velikih količina čokolade ne bi bio povezan s njihovom pojavom.