Miris cimeta i vanilije ugodni su blagdanski mirisi koji potiču sjećanja, ali te namirnice imaju i niz zdravstvenih prednosti, piše njemačka novinska agencija dpa.


Vanilija koja se koristi u pečenju i aromatiziranju ekstrahira se iz mahune vanilije. Čisti ekstrakt vanilije, a ne umjetni ekstrakt s okusom, bogat je fenolnim spojem koji se zove vanilin. Postoje ograničene studije koje su pokazale da vanilin ima antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.


Miris vanilije je njegova stvarna moć. Opisan je kao topao i umirujuć. Budi uspomene. Uobičajeni je sastojak parfema. Thomas Jefferson kušao je sladoled od vanilije u Parizu 1780-ih i zapisao je recept, a primjerak se nalazi u Kongresnoj knjižnici.


Cimet je drugi miris sezone i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Državama. U starom Egiptu cimet se koristio za liječenje kašlja, artritisa i upale grla. Danas postoje istraživanja koja povezuju cimet sa smanjenom razinom šećera u krvi.


Neka istraživanja pokazuju da bi cimet mogao smanjiti otpornost na inzulin. Cimet je bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja. Antioksidansi također pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu.


Opet, poput vanilije, količine koje se inače jedu imale bi ograničene zdravstvene prednosti, ali miris je topao i ugodan. Ipak, nema razloga da ne povećate unos, piše dpa.


Povećanje unosa cimeta poboljšat će okus i užitak u vašoj hrani. Jednostavan način dodavanja ovog začina je da ga pomiješate s kavom, promiješate čaj sa štapićem cimeta, dodate ga u muffine i palačinke te pospete po zobenim pahuljicama i smoothiejima.