Gourmet dining experience

Chef Damir Tomljanović u Sabbiu donio familijarnu i toplu gurmansku priču uz pravu osjetilnu simfoniju

Lucija Sučić

Renomirani chef je bez daljnjega majstor svog zanata, a ljubav prema kuhanju i pažnja protkana u spravljanju svakog slijeda, tanjura i namirnice osjetila se u svakom zalogaju

Već mnogima dobro poznato gastronomsko odredište – crikvenički restoran Sabbia i ove je godine odlučio nastaviti iznimno uspješan gourmet dining experience, tip događaja rezerviran za sve one željne uživanja u najfinijim specijalitetima spravljenima od strane najpoznatijih hrvatskih chefova.


Ove subote su tako gosti imali prilike uživati u pravim gastro remek djelima chefa Damira Tomljanovića, vrhunskog kuhara i poznatog lica iz MasterChefa, popularnog kulinarskog showa.


Renomirani chef Tomljanović je bez daljnjega majstor svog zanata, a ljubav prema kuhanju i pažnja protkana u spravljanju svakog slijeda, tanjura i namirnice osjetila se u svakom zalogaju.


Osjetilna simfonija koju je priredio na tanjuru ovo je gurmansko iskustvo učinila puno više od obične večere…




Pozdrav iz kuhinje


Večera je otpočela uz aperitiv kuće, nakon čega je uslijedio pozdrav iz kuhinje koji se sastojao od selekcije kruha i maslaca što je bio istinsko rapsodijski pozdrav za nepce.


Chef Tomljanović ispričao nam je kako je za odabir upravo tog slijeda za početak gourmet experiencea zaslužna lijepa uspomena kada je kao srednjoškolac radio u taverni jednog crikveničkog hotela gdje su se gostima odmah na početku posluživali maslaci sa začinskim biljem uz vrući kruh.


“To je jedan od prvih poslova koji sam radio u takvom tipu restorana i htio sam upravo ovu večer otvoriti sa takvim slijedom jer mi je to jedna lijepa uspomena na kolege s kojima sam nekad ovdje radio”, sjetno je kazao.




Fažol


Idući slijed gostima je pružio jednu veoma familijarnu i toplu gurmansku priču s jelom koje je, kako je i sam chef istaknuo, tradicija u ovome kraju i koje je othranilo mnoge – pašta i fažol.


Međutim, chef Tomljanović je ovom svima dobro znanom jelu podario svoj dodir, napravivši paštu fažol u kojem se nalazilo sve osim pašte!


“Nju smo u ovom slučaju zamijenili pizzom jer se ipak nalazimo u objektu koji inače radi fantastičnu pizzu”, pojasnio je. Dakako, nije se radilo o običnoj pizzi već je ista bila obogaćena peštom od čvaraka, što je rezultiralo pizzom koja je snažna, moćna i definitivno drugačija.


Završni touch bio je blendanje ove teške, moćne i zimske juhe, no svi okusi pašte i fažola bili su u tom tanjuru zaista nevjerojatnog mirisa.




Buča


Na trećem tanjuru večeri chef Tomljanović spojio je ono što bi nekima konceptualno bilo potencijalno nespojivo: njoke od buče, krušku, crumble od pancete i guščju jetru.


“Ovo je jedna kombinacija gdje želite pokazati nekakve drugačije stvari“, otpočeo je chef pojasnivši kako se kruška u ovom jelu našla u formi slatko-kiselog pirea.


Kremoznost jelu dao je taleggio sir, koji je puno nježniji od gorgonzole te koji je jelu podario blagu slatkastu notu, a ovu kompleksnu priču chef Tomljanović nastavio je graditi crumbleom od pancete kojim je jelu, kako kaže, dao poznati salinitet.


Korak dalje bila su guščja jetra, kao i veoma zanimljiv snijeg od bučinog ulja koji se prilikom zagrijavanja na jeziku vraća nazad u formu ulja.


Finalni dodir jela bila je začinjena salatica koja je jelu davala kiselinu kako bi bilo lakše probavljivo.


“Ovo je vrlo zaokruženo jelo. Malo je pomaknuto, ali koji puta morate malo provocirati kako bi ljudi pomaknuli svoje granice“, zaključio je chef.




Teletina


Poznati klasik na meniju bila je teletina, no chef Tomljanović niti jedno jelo nije napravio bez vlastitog zaokreta. Na ovom tanjuru posebnost je učinio s krumpirom, napravivši od njega fritulu.


“Zašto? Da bude drukčija forma! To je fritula, ali zapravo pečeni krumpir. To je mali twist”, pojasnio nam je chef.


U sklopu jela svoje mjesto pronašao je i celer te mrkva koji su podarili mliječnu i nježnu dozu i činili protutežu moćnim i slanim okusima.




Slatki kraf


Mnogi gosti koji dovoljno poznaju afinitet chefa Tomljanovića prema desertima pitali su se kakav će imati prilike probati tijekom ove večere. Kao i u ostalim, a tako i u ovom segmentu chef je gostima priredio nezaboravno iskustvo pripremivši slatki kraf, svojevrsnu varijantu knedli od šljiva.


Zanimljiva crtica koju nam je chef otkrio je ta da je njihova priprema započela dva i pol dana prije same večere kako bi šljive fermentirale.


“Tako dobivate unutra onaj okus šljive koja je fermentirala, što se nekada jelo kao umak izvana. Stoga, kada jedete dobijete onaj reverzibilni efekt”, pojasnio je chef, te nadodao kako je okus učinio kompleksnijim dodavši orahe s medom, a vrhunac na kraju bila je šećerna vata – chefovim riječima “genijalan dio djetinjstva“.




“S obzirom da sam u svome kraju, rekao sam: ‘Okej, idemo napraviti nešto što označava moje djetinjstvo i što je svima familijarno‘. Smatram da osim okusa hrana u vama mora pubuditi i koji puta onaj osjećaj koji vi želite, a ovo je nešto što mene veseli i što je nešto na čemu sam ja odrastao. Time sam htio pokazati da nismo zaboravili tko smo, što smo i otkuda potječemo”, zaključio je chef.


Slatki kraf bio je slatki kraj još jednog gourmet dining experiencea, a mnogi su tako kroz ovaj poseban događaj dobili, osim prilike za kušanjem nevjerojatnih jela, i uspomenu za čitav život!




Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Sabbia.