Od krema do injekcija

Celulit: Omražena pojava s kojom muku muči većina žena. Evo koliko su kreme i tretmani doista korisni

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Sada postoji više mogućnosti nego ikad koje su nesumnjivo učinkovite u smanjenju celulita.Celulit je uobičajena pojava koja pogađa 85 do 90 posto žena, ali i 10 posto muškaraca. Kod muškaraca je vezivno tkivo jače i obično imaju manje potkožne masti.


Čak i mršave žene mogu imati celulit, jer to ima vrlo malo veze s težinom. Ključni faktori su genetika, hormoni i dob, ali prije nego što se pozabavimo tim korakom, započnimo s brzom lekcijom anatomije, piše Byrdie.


Celulit nastaje kada se vlaknasti zavoji ispod kože (septae) povuku, uzrokujući nakupljanje potkožne masti. Efekt ripplea se najčešće pojavljuje na stražnjici, bokovima i bedrima jer tu prirodno imamo najviše tog potkožnog masnog tkiva, kao i smanjenu cirkulaciju i limfnu drenažu.
Iako je uglavnom kriva genetika, uključen je i estrogen. Više estrogena jednako je više masti, zbog čega se celulit često prvi pojavi nakon puberteta, kada poraste razine estrogena.


No kako se razina estrogena s godinama smanjuje, celulit se također može pogoršati. Manje estrogena dovodi do inhibirane cirkulacije i smanjene proizvodnje kolagena, a oba pogoršavaju pojavu rupica.


Na kraju dana, ne postoji čarobna krema ili tretman koji će u potpunosti eliminirati svaki čvor i narančinu koru, stoga je važno prilagoditi svoja očekivanja, prije svega. Kao što je rečeno, sada postoji više mogućnosti nego ikad koje su nesumnjivo učinkovite u smanjenju celulita.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Nanesite kreme točno prema uputama


Stručnjaci su se jednoglasno složili da su aktualni proizvodi najmanje učinkovit tretman za celulit. Nema kreme kod kuće koja bi učinila bilo što učinkovito za celulit, osim privremenog učinka, gotovo poput šminke.


Ipak, one su ujedno i najmanje skup tretman, najmanje invazivan i najpristupačnija opcija. Stoga je razumljivo da ih mnoge žene žele isprobati. Ako ništa drugo, one neće pogoršati stanje.


Ako su kreme put kojim želite ići, potražite formule koje sadrže retinoide, koji pomažu zadebljanju kože i pomažu joj da postane glađa i/ili kofein, što sužava krvne žile i pomaže u smanjenju oteklina.


Trebat će tjedni ili čak mjeseci namjenske, redovne primjene da biste vidjeli bilo kakve efekte, a koji će nestati ako i kada prestanete koristiti proizvod.


Masaža i celulit


Tehnike masaže tkiva, poput endermologije, mogu privremeno poboljšati izgled celulita isušivanjem viška limfne tekućine, redistribucijom i smanjenjem masnih ćelija, te poboljšavanjem mikrocirkulacije kože.


Endermologija neće donijeti dugotrajno poboljšanja. Pokazalo se da se celulit pojavljuje već tri mjeseca nakon tretmana. Iako rezultati neće trajati, poboljšanje ćete primijetiti brzo, često nakon samo jedne sesije. A u usporedbi s drugim mogućnostima, prilično je isplativa.


Razmislite o radiofrekvencijskim tretmanima


Koristi se i toplinska i mehanička energija, koristeći zvučnu energiju vala da razbije one vlaknaste pojaseve koji uzrokuju pucketanje kože, objašnjava, dodajući da do sada nije postojao takav tretman. Nije bolno, nema zastoja, a tretmani su brzi, obično 20 do 30 minuta.


Najbolji se rezultati obično vide nakon četiri takve sesije tijekom dvotjednog razdoblja. Nakon toga osobe se vraćaju na terapiju održavanja nakon tri do šest mjeseci.


Injekcije za celulit


Na malo invazivnijem kraju spektra liječenja nalaze se injekcije za celulit. Za razliku od hijaluronske kiseline, one sadrže kalcijev hidroksilapatit i polimlektričnu kiselinu, a oboje potiču proizvodnju kolagena i elastina dugoročno.


Rezultati su trenutačni i polu-trajni, traju i do godinu dana. Dobivate zaglađenu i zategnutu kožu bilo gdje na tijelu. Frank, ovisno o području koje se tretira, treba trajati samo 20 do 40 minuta, premda tipično pacijenti rade jedan do četiri tretmana tijekom mjesec dana.


QWO je nedavno odobren od FDA kao prvi i jedini ubrizgavajući lijek protiv celulita. U studijama rezultati su primijećeni nakon tri tretmana u razmaku od 21 dana; trenutno je u tijeku petogodišnje produženje studije kako bi stručnjaci otkrili  koliko će trajati ovi rezultati.


Invazivan postupak


Iako je QWO prvi koji se ubrizgava „lijek“ protiv celulita, na tržištu postoji još tretmana, koji su oba kirurška zahvata. Koriste se i posebne igle koje odvajaju vlaknaste trake koje se pričvršćuju na donje strane kože i tvore udubine.


Iako može biti dobro uočiti tretiranje manjih područja, manje je učinkovito za tretiranje celulita.


Rade se i tretmani pomoću vlakana optičkog lasera za topljenje masti i probijanje kroz njih. Oba se smatraju invazivnim kirurškim zahvatima. Također će trebati oko šest mjeseci da se vide rezultati bilo kojeg od njih. Dugoročno istraživanje pokazalo je trajne rezultate nakon pet godina. Bilo kako bilo, oboje su prilično skupi.