Otvorene terase

CACAO NA RIJEČKOJ RIVI Mjesto na kojem se uživa u najboljim slasticama i kavi

Edi Prodan

Cacao

Cacao

Cacao, mjesto povratka životnim radostimaTrenutno živimo najmanje dvije predivne priče. Prva je svakako stavljanje pod kontrolu epidemije koronaviruisa koja je na skoro dva mjeseca zaustavila život. I golemu većinu onog što nas veseli, što nas čini sretnima. Pa tako i odlazak na kavu, što je svakodnevni ritual najvećeg broja stanovnika Rijeke.


Druga se ogleda u ljepoti svibanjske radosti življenja. Sunce i optimalne temperature. Otvorene terase. S obzirom na to da je konačno ublažena priča koja je ugostiteljske objekte držala zatvorenima, zapreke za uživanje u ljepoti života kakvog se sjećamo više ne postoje. Opet možemo na kavu!


Odabir je u našem slučaju Cacao jer u toj impresivnoj riječkoj slastičarnici permanentno promiču nove kvalitete. Oni nisu klonuli u vrijeme korone, nego su usavršili poslovanje. Tako željena, tako sanjana prva kava u ugostiteljskom objektu bila nam je – dalgona coffee. Riječ je o novoj, »tučenoj kavi« koja je nalik capuccinu ali – okrenutom naopačke!


Cacao

Cacao
S pjenušavom kavom na vrhu i mlijekom ispod. Dalgona kava je zahvaljujući karanteni postala preko noći apsolutni hit u cijelom svijetu što može zahvaliti apsolutno drukčijem doživljaju ispijanja kave. Sve isto, a opet potpuno drugačije, okrenutog redoslijeda.


A kad smo već svoj povratak u život kakav najviše volimo, jutarnjim ritualom ispijanja kave odlučili učiniti na riječkoj Rivi, u slastičarnici Cacao, kako ne kušati i nešto slatko. Pogled na vitrine sa slasticama je toliko privlačan da je nemoguće ne odabrati nešto iz bogatog izbora.


Odlučili smo se za sladoled od nove, četvrte vrste čokolade čiji je naziv ruby. Čokolada je to prirodno ružičaste boje s jedinstvenom, blago voćno aromom što oplemenjuje okus najfinije čokolade.


Cacao

Cacao


Rekli smo da je i proljeće u svom svibanjskom izdanju još jedna velika radost življenja. Ali to su i proljetni kolači. Cacao nudi pravi talijanski millefoglie s voćem koji donosi veliku radost okusnim pupoljcima, ali ne i težinu tijelu što se zna događati s kolačima s većim udjelom masnoća. Voćni millefoglie je baš laganini, kao šetnja proljetnom danom.


Cacao

Cacao


Kako bi se pokazalo i hrvatske prednosti u slastičarstvu, Cacao tiramisu obogaćen je maraskinom i jagodama, a od »klasike« jako je dobra i voćna krostata.


Cacao

Cacao


Ono u što također nema nikakve sumnje su sastojci od kojih se u najvećoj riječkoj slastičarnici koja i u ovom reduciranom vremenu obaveze veće udaljenosti između stolova ima mjesta za sve koji žele uživati u najfinijoj kavi i jednakim takvim slasticama, je to da Cacao koristi najkvalitetnije sirovine za njihovo kreiranje.


Pistacio dolazi sa Sicilije, lješnjak također iz Italije, iz Piemonta, jagode i borovnice direktno od domaćih OPG-ova, dok je čokolada jedna od najboljih na svijetu – Cacao Barry.


Cacao

Cacao


Jesmo, bili smo disciplinirani, ostali smo doma, pobijedili smo koronu. Red je da se sada nagradimo. Boljeg mjesta za to od sjajne riječke slastičarnice, smještene u jednoj od najljepših riječkih ulica, na Rivi, uistinu nema.


Sjajna kava, inovacije i slastice od kojih staje dah. Proljeće i Cacao. Teško da može bolje, teško da ima mjesta koje pruža veći užitak.