Dobro jutro!

Buđenje pod stresom? Potražite jednostavne načine za prevladavanje stresa!

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Stres možete držati pod kontrolom uz pomoć ovih jutarnjih trikova.Jeste li se ikad osjećali kao da ste imali “jedan od onih dana” prije nego što je dan stvarno počeo? Neki dani mogu biti toliko stresni da se i dalje osjećamo pod stresom kad se probudimo sljedećeg jutra, iako je sve što smo doživjeli posljednjih nekoliko sati samo spavanje.


Ponekad stres nakupljen tijekom dana može utjecati na vaše snove pa se tijekom noć ne možete odmoriti. Izazovi dana postaju likovi u vašim snovima potaknutim stresom.


Ostali dani su postavljeni tako da budu zauzeti ili izazovni da osjetimo njihovu težinu čim se probudimo. Kako možemo upravljati tim osjećajima prije nego što postanemo izloženi stresu i imati bolji dan?
Sljedeće strategije mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite svaki dan i dopustite stresu da vam se otkotrlja s leđa.


Meditacijom protiv stresa


Sama meditacija moćan je alat za ublažavanje stresa. To može biti posebno moćno sredstvo za borbu protiv tog osjećaja jer vas može izvući iz onoga što mislite i osjećate i pružiti mentalnu i emocionalnu distancu između vas i stresnih faktora koji zabrinjavaju.


Određene tehnike meditacije mogu biti osobito korisne za rane jutarnje sate jer tako možete postaviti pozitivan osjećaj za ostatak dana, prenosi Very Well Mind.


Njegujte zahvalnost


Razvijanje osjećaja  zahvalnosti može vam pomoći da osjećate više mira tijekom dana, a posebno je korisno noću. Ako se već probudite i osjećate da ste pod stresom, može vam biti od velike pomoći nositi se sa stresom osjećajem zahvalnosti.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Pokušajte voditi dnevnik zahvalnosti


Možete navesti stvari kojima se radujete tijekom dana, stvari kojima ste već zahvalni ili ljude koji vam uljepšavaju život i osjećate se pozitivnije dok se usredotočite na sve to.


Ako se uobičajeno probudite osjećajući se pod stresom, malo dnevnika zahvalnosti prije spavanja  može biti učinkovit zaštitni sloj između vas i stresa. Pokušajte voditi dnevnik zahvalnosti i zapišite popis stvari na kojima ste zahvalni svake noći. Možda ćete kao rezultat toga doživjeti mirniji san.


Postavite ciljeve


Kad se probudite s osjećajem preplavljenosti stresom od dana koji vam predstoji, ponekad izrada plana može značiti razliku između dana prepunom anksioznosti u odnosu na to kako sve možete obaviti i dana koji je samo pun obveza.


Ako se probudite osjećajući generalizirani stres, postavljanje dnevnih ciljeva može vam pomoći da pronađete fokus koji vas motivira na produktivnost i osjećaj manje stresa.


Ako se probudite promišljajući o negativnim situacijama prethodnog dana ili zabrinuti zbog budućih izazova, fokusiranje na ciljeve može vam pomoći da odvojite svoj um i od ovih stvari.


Napravite popis obveza


Imati popis stvari koje treba obaviti za taj dan može biti stresno, pogotovo ako taj popis živi samo u vašoj glavi. Ako si svako jutro odvojite nekoliko minuta da izbacite svoj popis obveza iz glave i na papir (ili pametni telefon), možete vam pomoći da napravite plan tako da se osjećate manje stresno i zabrinuti za dan pred nama.


stres

FOTO/Pexels


Glazba


Čin slušanja glazbe, bez obzira radite li to aktivno ili neka lijepa melodija svira u pozadini, može gotovo odmah smanjiti razinu stresa. Zbog toga je glazba vrlo prikladan i moćan alat koji pomaže u ublažavanju stresa: može vam pomoći da se osjećate energičnije, mirnije, vedrije ili vam daje više emocija u borbi protiv stresa.


Budući da glazba uz vrlo malo svjesnih napora može utjecati na vašu fiziologiju i vaše raspoloženje, sjajno je biti u autu dok započinjete dan ili u kući kad se spremite za polazak.


Tjelovježba


Tjelovježba može potaknuti raspoloženje, promijeniti fokus i ostaviti da se osjećate dobro tijekom ostatka dana. Izvrsno je i za vaše zdravlje, tako da uključivanje brzih treninga kao dijela vaše jutarnje rutine može biti korisno na mnogo načina.


Razmislite o tome koja vrsta tjelesne aktivnosti može najbolje raditi za vas: šetnja, trčanje ili rutina u kućnoj teretani mogu biti prikladne opcije za jutro. Ako ste jako zauzeti, intervalni trening visokog intenziteta može pružiti gotovo iste prednosti duljih treninga u djeliću vremena, pa vježbanje ne treba zauzimati cijelo jutro.


Vježba vam omogućuje da razbistrite misli i pripremite tijelo za dan koji je pred nama, pa se tjelovježba preporučuje za ublažavanje stresa u ona teška jutra.