Dry January

Ako se ovog siječnja odričete alkohola, evo što će se dogoditi s vašim tijelom

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Novogodišnja odluka - suhi siječanjJedna od čestih novogodišnjih odluka jest detoksikacija organizma koja počinje s brojnim odricanjima. Često među prve stavke stavljamo potpuno odricanje od alkohola. 2020. godina je bila posebna po mnogočemu, a često su ljudi, pogotovo boraveći doma, učestalije pili vino ili pivo. Ako dodamo sve prosinačke proslave, koliko god malene bile, alkohol se konzumirao u većim količinama.


Dry January iliti Suhi siječanj je naziv koji se počeo koristiti za odricanje alkohola u prvom mjesecu nove godine. 


Ako ste među ljudima koji su odlučili izbjegavati alkohol, sigurno vas zanima što točno to čini našem organizmu. PopSugar je popričao sa stručnjacima koji su posebno naglasili sve pozitivne strane ne ispijanja alkohola na mjesec dana. 


Gubitak kilograma i smanjen apetit
Jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma jest prestati piti. Naime, najčešće nismo svjesni takozvanih tekućih kalorija koje se nalaze u svim pićima. Jedna od negativnih strana konzumacije alkoholnih pića jest gomilanje kilograma koji se mogu tako lako izbjeći. 


Alkohol ima negativan utjecaj na metabolizam i, naravno, na rad i zdravlje jetre. 


Smanjivanje ili potpuno odricanje od alkohola također utječe i na apetit. Brojna istraživanja su pokazala kako alkohol utječe na hormone koji mozgu šalju signale da treba jesti.


Bitno je napomenuti da alkoholičari imaju smanjen apetit jer u jednom trenutku većinu svojih kalorija dobivaju iz alkohola. No, to je jedna posve druga priča. Osoba koja prosječno konzumira alkohol primijetit će da ima smanjen apetit, a to znači da će unositi manje kalorija. 


FOTO: Unsplash
Izbjegavanje alkohola pozitivno utječe na brojne načine


Bolji san


U početku noći alkohol ima sedativni učinak, zbog čega većina ljudi smatra kako puno bolje spavaju zbog alkohola. No, kada prvi učinak popusti, san postaje loš, budimo se češće tijekom noći i ujutro smo sve samo ne odmorni. 


Bolja koža


Brojni dermatolozi naglašavaju kako povećana konzumacija alkohola negativno utječe na izgled i zdravlje naše kože. Alkohol utječe na brojne organe između ostalog na naš najveći, a to je koža. Koža postaje sivkasta, male žilice češće pucaju, a stanja, poput ekcema i rosacee, znaju biti pogoršana. 


Kako alkohol negativno utječe na unos kalorija i san, tako ujedno utječe i na izgled i zdravlje kože. 


Poboljšano mentalno zdravlje


Alkohol u određenoj mjeri pozitivno utječe na metalno zdravlje i povećava osjećaj sreće. No, kada ispijanje alkohola prođe određenu granicu, počinje negativno utjecati na metalno zdravlje. Povezuje se s pojavom anksioznosti, depresijom, smanjenom energijom, nervozom, problemima s koncentracijom i brojnim drugim problemima. 


Dugoročne pozitivne posljedice


Dugoročno gledano izbjegavanje alkohola pozitivno utječe prvenstveno na zdravlje jetre. Isto tako smanjuje se rizik obolijevanja od raka i kardiovaskularnih bolesti.


Kako biste očistili organizam od alkohola, odlučite se na Dry January, odnosno Suhi siječanj te na mjesec dana izbjegavajte alkohola. 


Nakon što prođe siječanj, možete piti alkohol, ali pripazite i dalje na količinu. Stručnjaci naglašavaju da je u granicama normale popiti jedno piće dnevno za žene i do dva pića za muškarce. 


Standardna količina je: 


  • 30 ml piva
  • 150 ml vina
  • 45 ml likera