Sezonska boljka

Ah, ta prehlada: Kako ju pokušati spriječiti ili bar umanjiti simptome

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Prehlada je vrlo česta virusna bolest kod odraslih i djece

Prehlade se uglavnom javljaju u jesen i zimi kao posljedica virusne infekcije. Iako neugodna, općenito nije ozbiljna manifestacija i obično se povuče unutar nekoliko dana.


Simptomi prehlade su prilično česti i uključuju nazalnu kongestiju, curenje nosa i kihanje. Opća je crta da se prehlade češće javljaju tijekom hladne sezone, dakle počevši od jeseni i tijekom cijele zime.


Prehladu uzrokuju virusi koji se nalaze u okolišu: tijekom vruće sezone provodimo mnogo vremena vani, dok kada je hladno često smo u zatvorenim i slabo prozračenim prostorijama, često s drugim ljudima. Zbog toga se povećavaju šanse za dolazak u kontakt s virusima koji uzrokuju prehladu.


Nadalje, hladnije ili niže temperature predstavljaju prednost za preživljavanje virusa u okolišu i nedostatak za našu obranu. Zapravo, kada temperature padnu, naša prirodna obrana se smanjuje i dišni putovi postaju ranjiviji.


Kako spriječiti prehladu


Spriječiti prehladu nije lako, ali možete smanjiti rizike ako pokušate povećati svoju imunološku obranu. Da biste to učinili, prije svega je potrebno slijediti zdravu i uravnoteženu prehranu.


Drugo, važno je ne zanemariti tjelesno vježbanje kako biste smanjili stres te dobro spavali i odmorili se.


Obranu dišnih putova možete poduprijeti izbjegavanjem pušenja ili izlaganja tvarima koje nadražuju dišne ​​putove, održavanjem dobre vlažnosti grijanih zatvorenih prostorija i redovitim ispiranjem nosa.


Pravilna higijena ruku ključna je za sprječavanje prehlade i korisno je smanjiti mogućnosti izlaganja virusima što je više moguće, izbjegavajući provođenje puno vremena u zatvorenim prostorima na mjestima s puno ljudi.


Kako izliječiti prehladu


Nema pravog lijeka za prehladu, ali moguće je ublažiti simptome i ubrzati ozdravljenje te izbjeći komplikacije.


Najbolji lijek za prehladu vjerojatno je odmor, jer omogućuje tijelu da usmjeri svoje resurse na borbu protiv virusa.


Odmor bi trebao biti povezan s laganom prehranom, koja ne zamara tijelo hranom bogatom mastima ili pretjerano prerađenom.


Prehrana bi očito trebala uključivati ​​namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidativnim i protuupalnim tvarima, poput svježeg voća te sirovog i kuhanog povrća.


Možda bi bilo dobro uključiti namirnice s antivirusnim djelovanjem u svoju prehranu, kao što su:


  • češnjak
  • luk
  • cimet
  • đumbir
  • klinčići

Sredstva za ispiranje nosa također su izvrsna za mehaničko uklanjanje viška sluzi oslobađanjem začepljenog nosa, barem privremeno.


Možete koristiti med ili manuka med za prehlade, uzimati ih čiste ili razrijeđene u vodi ili biljnom čaju, a također su izvrsni u slučaju mokrog kašlja bez prehlade.