Bogate vlaknima i probioticima

6 namirnica koje poboljšavaju zdravlje crijeva, prema nutricionistima

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ako želite poboljšati probavu i uravnotežiti crijevnu floru, ovo je šest namirnica koje vrijedi uvrstiti u jelovnik

Zdravlje crijeva temelj je našeg općeg zdravlja, te utječe na imunitet, raspoloženje i razinu energije. A ključ se, naravno, skriva u prehrani.


Nutricionisti ističu da su za zdrav mikrobiom najvažnije raznolike, vlaknaste i fermentirane namirnice koje hrane dobre bakterije i smanjuju upale.


Ako želite poboljšati probavu i uravnotežiti crijevnu floru, ovo je šest namirnica koje vrijedi uvrstiti u jelovnik.



Foto: Pexels

1. Kefir


Fermentirani mliječni napitak sadrži milijarde probiotičkih kultura koje obnavljaju crijevnu floru i olakšavaju probavu. U usporedbi s jogurtom, kefir ima još širu paletu korisnih bakterija i kvasaca, a ujedno je bogat kalcijem i vitaminom B12.


Birajte kefir bez dodanog šećera i s oznakom „žive kulture“. Čaša dnevno dovoljna je za blagotvoran učinak, bilo samostalno, u smoothieju ili kao preljev za zobene pahuljice i voće.


2. Bobičasto voće


Borovnice, maline, kupine i jagode izvrsni su izvori vlakana koja hrane dobre bakterije i potiču redovitu probavu. Osim toga, bogate su antioksidansima i polifenolima koji smanjuju upalne procese i jačaju crijevnu barijeru.


Dodajte ih u zobenu kašu, jogurt, smoothie ili svježe salate; jednako su korisne u svakoj varijanti.


3. Kivi


Ovo voće često prolazi nezapaženo, a izuzetno je korisno za crijeva. Kivi sadrži topljiva i netopljiva vlakna koja potiču redovitu probavu i rast korisnih bakterija. Uz to, prirodni enzim aktinidin pomaže razgradnji bjelančevina i olakšava osjećaj težine nakon jela.


Kivi je bogat i vitaminom C te antioksidansima, a može se jesti sam, u smoothieju ili zajedno s korom, gdje se nalazi najveća koncentracija vlakana.



Foto: Pexels

4. Šparoge


Šparoge su izvor prebiotika, tvari koje hrane dobre bakterije u crijevima, te antioksidansa koji smiruju upale. Lako se pripremaju i izvrsno se uklapaju u razna jela.


Isprobajte ih kratko sotirane na maslinovu ulju, pečene u pećnici ili kuhane na pari kao prilog uz meso, ribu ili jaja.


5. Kimchi


Ova korejska fermentirana mješavina kupusa, rotkve i začina bogata je probioticima i prirodnim enzimima koji podržavaju zdravu crijevnu floru. Redovita konzumacija kimchija može poboljšati probavu i povećati raznolikost mikrobioma.


Poslužite ga uz rižu, jaja, sendviče ili kao dodatak jelima umjesto klasične salate.


6. Zob


Zob sadrži beta-glukan, vrstu vlakna koja potiče razvoj korisnih bakterija i stvaranje kratkolančanih masnih kiselina— spojeva koji pomažu u održavanju zdrave crijevne sluznice i smanjenju upala.


Osim toga, zob je dobar izvor magnezija i vitamina B skupine, koji pridonose stabilnoj energiji tijekom dana.
Jedite ju kao toplu kašu, u smoothieju, kao osnovu za granolu ili dodatak kolačima i kruhu.



Foto: Pexels